Pretraga

[Vodič za maturante] Psihičke pripreme za maturu

A- A+

Završni razred srednje škole je divno doba i jako podsjeća na osmi razred u osnovnoj. Svi se volimo, svi ćemo si nedostajati, zajedno se prisjećamo dogodovština iz prvog razreda (oh, kako je to davno bilo), gledamo mlađe od nas u školi i osjećamo se kao face jer mi uskoro napuštamo to mjesto. I od rujna maltretiraju s forsiranjem priprema za maturu koja je tek u lipnju. Ili ako ste lošije sreće, plašenja slušate sve četiri godine. Iskustvo nekoga tko je prošle godine polagao maturu kaže: Samo opušteno.

O maturi ovisi koji ćete fakultet upisati. O maturi ovisi gdje ćete i kako provesti idućih pet godina. O maturi ovisi što ćete raditi do kraja života.

Nešto tipa, ‘no pressure, ali tih nekoliko ispita ti može sjebat život.’

Tri rečenice koje pola dana slušamo od profesora, drugu polovicu dana od roditelja. I onda se čude što je stopa stresa kod učenika iz godine u godinu sve veća i veća i što postaju anksiozni pred ispite.

Prije nego što počupate svu kosu i isplačete se kao dijete jer ste se oprostili s praznicima i svima rekli (slagali) da vas ne zovu nikamo jer učite, dišite. Još ništa nije izgubljeno, pa tako ni zimski praznici. Prije učenja za maturu, pripremite se psihički za sve što vas čeka.

Izdvojeni članak

Studenti FER-a, FSB-a i TVZ-a maturantima predstavili tajne svojih fakulteta

Prvi korak: Ne paničarite

Ni sad ni nikad. Ni sad, jer niste počeli učiti još za vrijeme ljetnih praznika, niti ste pročitali sve zaostatke s lektirama koje ste imali, a ni poslije, kada shvatite da su temperature već iznad 15 stupnjeva, a na skripti se nakupila prašina. Čak i da je dan pred ispit, a vi niste prstom mrdnuli, paničarenje neće donijeti ništa dobro. Na kraju dana je bitno znati da ste napravili sve u skladu sa svojim željama, afinitetima i mogućnostima. Panika se ionako javlja kada je već za sve drugo prekasno.

Predispitna panika je vaš najgori neprijatelj i pojest će sve znanje koje imate, ako dopustite da vas savlada. Od vas se očekuje da uspješno žonglirate s obavezama koje imate kod
kuće, u školi, da se uz to pripremate za maturu i ako je moguće, da se
bavite sportom i/ili volontirate. Državna matura jest stres i o njoj zbilja puno toga ovisi, ali nikada ne podređujte svoje psihičko zdravlje školi.

Ako vam se ruke tresu i hvata vas mučnina već pri samoj pomisli na ispite koji su još mjesecima udaljeni, to nije u redu i to ne bi trebalo biti tako. Nismo samo jednom svjedočili psihičkom slomu mladih ljudi kada popuste pod pritiscima, što svojim, što onih koje zadaje okolina.

Dopustite si imati Božić i praznike i proslavu Nove godine. Učite već četiri godine i idućih pet godina na faksu će vam ti praznici biti nemilosrdno oduzeti, uživajte u ovima. Lako za lektire, psihičko zdravlje je teže nadomjestiti.

Izdvojeni članak

Maturant iz Slavonskog Broda nam otkrio na što će potrošiti 100.000 kuna osvojenih u Potjeri

Drugi korak: Vi i samo vi znate kada trebate početi s pripremama

Reći da vam je mjesec dana između kraja školske godine i početka Državne mature dovoljno da se uspješno pripremite je infantilno glupo. To što je meni bilo dovoljno tih mjesec dana da pripremim dva izborna predmeta koja se slušaju samo u četvrtom razredu i činjenica da mi je najviše bodova donio prijemni ispit, apsolutno ne znači da će mjesec dana biti dovoljno nekome tko želi upisati fakultet koji najviše boduje maturu i zahtijeva tri izborna ispita s četverogodišnjim gradivom.

Vi znate, ili biste barem trebali znati, koliko ste radili u sve četiri godine srednje škole i s kakvim početnim znanjem startate. Ako niste imali zavidan prosjek ocjena, morat ćete se potruditi na maturi. Ako vam se prosjek ocjena ionako ne boduje, možete komotno završiti razred s dovoljnim i posvetiti cijelu godinu učenju za maturu. Ako ste odlikaš i prvak na državnim natjecanjima, logično je da vam posebne pripreme nisu potrebne.

Postavite si pitanje gdje ste bili i što ste radili ove četiri godine u srednjoj i znat ćete kada trebate početi s pripremama.

Izdvojeni članak

10.000 maturanata nije znalo riješiti zadatak iz matematike s kalkulatorom

Treći korak: Znajte što vas čeka

Maturu možete trenirati. Odnosno, možete se naviknuti na postupke koji vas čekaju, a što se prije upoznate s procedurama, to će vam manji šok za organizam uslijediti u lipnju.

Učenicima najčešće problem predstavlja dugo sjedenje i zadržavanje koncentracije na ispitu. Srećom postoje ispiti od prijašnjih godina i najbolji trening je odabrati jedan i riješiti ga u cijelosti. Bez glazbe, bez prešetavalja po sobi da protegnete noge, bez usputnih skokova na fejs. I bez virenja u rezultate.

Rituali na maturi su shvaćeni zbilja ozbiljno i pokušajte ostati smireni kada po treći put čujete ‘Nalazite se na ispitu iz hrvatskog jezika više razine…’ No shit, ja mislila dijele se bomboni. Profesori to ne čitaju da se igraju s vašim strpljenjem, nego jer moraju. Iskoristite te dvije minute da saberete misli i da ispit krenete rješavati mirne glave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap