Pretraga

Voliš li suživot s prirodom? Ovo je visoko učilište mjesto za tebe!

A- A+

Kraj je ljeta, studenti sjedaju u svoje klupe i njihov akademski život počinje. Klupe ubrzo dosade, no to nije slučaj kod Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima jer ovo učilište diše u ritmu s prirodom.  Osim u predavaonicama, studenti uče kroz rad u voćnjaku, polju, vinogradu, brinući se o domaćim životinjama na samom Učilištu. Provesti određeni dio svog studiranja na svježem zraku zvuči primamljivo, zar ne? Ukoliko voliš prirodu te mnoge aktivnosti provodiš u prirodi, našli smo tvoje mjesto pod suncem.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Tradicija stara 160 godina / foto: VGUK

Za sve one koji vole uzgajati biljke ili se brinuti o domaćim životinjama ili možda žele steći znanje menadžera koji će svojim upravljačkim sposobnostima voditi poljoprivredno gospodarstvo, biti savjetnik, obavljati nadzor u različitim poljoprivrednim djelatnostima i još mnogo toga, tu je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima!

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (VGUK) jest učilište bogate povijesti čiji korijeni sežu u 1860. godinu kada je osnovano Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište u Križevcima, zbog čega i nosi titulu najstarije poljoprivredne obrazovne institucije u Hrvatskoj i šire.

Na VGUK je moguće upisati preddiplomski stručni studij Poljoprivreda i odabrati jedan od tri smjera. Završetkom preddiplomskog stručnog studija moguće je nastaviti studij na specijalističkim diplomskim stručnim studijima Poljoprivreda (Održiva i ekološka poljoprivreda) te Menadžment u poljoprivredi.

Zbog tradicije poučavanja duže od 160 godina ovo učilište ima razvijenu i studentima prilagođenu nastavu, a moderni studijski programi prate sve trendove moderne poljoprivrede. Današnji program VGUK-a razvijen je kroz međunarodni TEMPUS projekt u suradnji s nizozemskim i engleskim visokim učilištima.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Prate se i uvode nove tehnologije. | foto: VGUK

Temeljni predmeti za sve

Posebnost ovog studija je da svi studenti na prvoj godini studija slušaju temelje studija i tako dobivaju temeljna znanja potrebna za razumijevanje struke. Po završetku prve godine studija, studenti mogu odabrati u kojem smjeru poljoprivrede se žele specijalizirati. Druga godina studija se grana na tri usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi. Više o studiju i studiranju na VGUK  možete pronaći u Vodiču za studije.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Na prvoj godini preddiplomskog studija svi slušaju temeljne predmete, a kasnije biraju specijalizaciju. | foto: VGUK

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Studenti Zootehnike u stalnom su kontaktu sa životinjama | foto: VGUK

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Čak 60% nastave na VGUK čine vježbe, stručna praksa i terenska nastava. | foto: VGUK

Program Erasmus+ mobilnosti pružio je do sad mogućnost mnogim studentima VGUK da tijekom studiranja steknu međunarodno iskustvo. Studenti mogu koristiti Erasmus stipendije u svrhu studiranja na više od 30 visokoškolskih ustanova u inozemstvu, a pogodnost dobivanja Erasmus stipendija najčešće koriste za stručnu praksu gdje u inozemnim ustanovama ili poduzećima rade, uče, upijaju nova iskustva, ali i uživaju.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

„Erasmus“ praksa na Azorima (Portugal). | foto: VGUK

Nakon završetka trogodišnjeg studija studenti su spremni za tržište rada. Mogućnosti zaposlenja su vrlo velike, ali to umnogome ovisi o interesu, poslovnoj ideji i poduzetničkom duhu. No, ako vam još nije dosta studiranja, možete nastaviti studij na specijalističkim diplomskim stručnim studijima VGUK, ili na drugim srodnim specijalističkim i sveučilišnim diplomskim studijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Studenti kao prednost studiranja na VGUK ističu velik broj stipendija i natječaja na koje se mogu prijaviti, od državne, preko STEM stipendije do dekanove nagrade za najuspješnije studente. Također, uvijek se rado prisjećaju odlično organiziranih terenskih nastava na kojima uvijek puno nauče kroz dobru zabavu. Nerijetko se spominje, iako profesionalan, prijateljski odnos profesora i studenata. Takvu prijateljsku atmosferu svakako potiče činjenica kako su profesori uvijek spremni izaći u susret i pomoći „studentu u nevolji“.

Ako želiš studirati i uživati suživot s prirodom te postati stručnjak za poljoprivredu i mnoge djelatnosti koje se uz nju vežu, provjeri što još nudi Visoko gospodarsko učilište u Križevcima na njihovim stranicama. Sigurno ćeš pronaći nešto za sebe!

Copy link
Powered by Social Snap