Pretraga

Za 32 tisuće pristupnika gotove prijave ispita mature: Doznajte koji su predmeti najpopularniji

A- A+

Ovog ponedjeljka završene su prijave ispita državne mature u redovnom roku. Ispite je prijavilo preko 32 tisuće pristupnika, a od izbornih predmeta najpopularnija je i ove godine Fizika.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Prijava ispita državne mature započela je još 1. prosinca, a u redovnom roku maturanti i drugi pristupnici su ih mogli prijavljivati sve do ovog ponedjeljka.

Najviše prijava imaju obvezni predmeti i Fizika

Prema podacima koje smo zatražili od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, za pisanje ispita prijavljena su ukupno 32.192 pristupnika, od čega je 27.824 redovnih učenika gimnazija i strukovnih škola i 4.368 ostalih kandidata.

Najviše prijava imaju tri obvezna predmeta državne mature. Hrvatski na A razini pisat će 19.763 pristupnika, a na osnovnoj njih 9.965. Na Matematici je situacija obrnuta pa će više osoba pristupiti osnovnoj razini tog predmeta – njih 19.921. Višu razinu Matematike prijavilo je 10.428 pristupnika. Kada je riječ o trećem obveznom predmetu, stranom jeziku, najviše prijava ima Engleski. A razinu tog predmeta piše 18.293 pristupnika, dok je osnovnu razinu Engleskog prijavilo njih 10.271.

Kada je riječ o izbornim predmetima, najviše prijava i ove godine ima ispit iz Fizike, 7.756. Po ‘popularnosti’ slijedi Biologija koju je u redovnom roku prijavilo 5.782 pristupnika, zatim Politika i gospodarstvo s 5.227 prijava, Kemija s njih 4.042 te Psihologija koju će pisati 3.580 maturanata i drugih kandidata. Broj prijava po svakom od predmeta možete vidjeti u tablici u nastavku, a ako vam nije vidljiva, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [299.74 KB]

Što sada čeka maturante?

Završetkom ovog redovnog roka započinje naknadni rok za prijave, odjave i promjene ispita državne mature koji traje do 2. svibnja. No, taj rok ne mogu koristiti svi nego samo maturanti koji imaju opravdani razlog za neprijavljivanje ispita u redovnom roku. Prema Pravilniku o polaganju države mature, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti ‘teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi’.

Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini maturanti u srednjim školama u Republici Hrvatskoj zamolbu za naknadnom prijavom ili promjenom prijavljenoga ispita dostavljaju Školskom ispitnom povjerenstvu koje donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava NCVVO. Drugi pristupnici zamolbu dostavljaju na adresu NCVVO-a.

Ljetni rok započinje 1. lipnja ispitima materinskih jezika, a podsjetim, još 1. veljače otvorena je mogućnost prijava studijskih programa u sustavu Postani student. U pravilu, maturanti studije mogu prijavljivati i odjavljivati do objave rezultata mature u srpnju. Ipak, valja naglasiti kako fakulteti mogu odrediti i raniji rok za prijavu ispita, što je obično slučaj s onima koji provode dodatne prijeme ispite i testiranja za upis. Koji su fakulteti najpopularniji studiji nakon prvog tjedna roka za prijave, pogledajte OVDJE.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap