Pretraga

Za maturante gotova probna matura, trećaši pišu i nakon praznika: Okušajte se u zadacima koje su rješavali

A- A+

Od 15. ožujka do 15. travnja za maturante je održana probna državna matura, čiji je cilj bio da se upoznaju s ispitima koji će se od ove godine temeljiti na novim kurikulumima. Osim četvrtaša, probne ispite pisali su i učenici trećih razreda, ali za njih još nije završena jer su škole tražile produljenje provedbe do 29. travnja. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja već su objavili ispite koje su rješavali učenici četvrtih razreda, donosimo neke od zadataka.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Ove godine uz redovnu, učenici pišu i probnu državnu maturu, a glavni je razlog upoznavanje s ispitima čiji su zadaci od ove godine temeljeni prema novim kurikulumima. Probni rok za maturante je završen 15. travnja, dok je za učenike trećih razreda, koji također imaju probu za dva ključna ispita, produljen je.

NCVVO: Probni ispiti provdeni uspješno

– Provedba probnih ispita u trećem/četvrtom razredu još uvijek traje te završava 29. travnja. Nastavnici imaju na raspolaganju dva tjedna po završetku provedbe ispita za njihovo vrednovanje, a potom ispitni koordinatori imaju dva tjedna za unos rezultata u tablice i slanje rezultata Centru. U konačnici, provedba probnih ispita formalno završava 20. svibnja. Međutim, velik broj škola već je završio s provedbom ispita i poslao rezultate Centru. Stoga se dosadašnju provedbu probnih ispita može smatrati regularnom i uspješnom. Škole su iskazale velik interes za što kvalitetniju provedbu ispita te je Centar u proteklome razdoblju zaprimio brojne upite vezane za njihovu provedbu i vrednovanje. Na sve je upite odgovoreno, a Centar je također dobio brojne poruke u kojima je obaviješten o uspješnoj provedbi i završetku provedbe probnih ispita. Ipak, kako je već ranije rečeno, za konačnu ocjenu treba pričekati do formalnog roka završetka probnih ispita, kažu nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Inače, učenici su i probne ispite prijavljivali u sustavu Postani student, međutim, škole su javile NCVVO-u da je interes za pristupanje ispitima bio veći, odnosno da su im pristupili oni učenici koji ih nisu na vrijeme prijavili. Točan broj učenika koji su pristupili pojedinom ispitu bit će poznat tek nakon što  NCVVO od svih škola zaprimi tablice s rezultatima.

Izdvojeni članak

Dio učenika riješio i izborne predmete na probnoj maturi: ‘Nakon pisanja sam se osjećala ljuto i tjeskobno’

Radit će se analiza probnih ispita

– Centar će zasigurno pristupiti izradi detaljnih statističkih analiza probnih ispita. Ipak, valja imati na umu da je cilj probnih ispita u prvome redu bio svojevrsna pomoć učenicima za pripremu redovnih ispita. Dakle, naglasak provedbe probnih ispita nije na postignutim rezultatima. Isto tako, za Centar je važno dobiti uvid u učeničke odgovore radi pripreme ključeva za odgovore. To se osobito odnosi na ispite koji se temelje na ispitnim katalozima kod kojih je došlo do većih izmjena zbog usuglašavanja s predmetnim kurikulumima, ističu iz NCVVO-a.

Kako smo spomenuli u uvodu, ispit su pisali i učenici trećih razreda. Oni od iduće godine neće moći birati višu ili osnovnu razinu ispita, nego pišu jedinstveni ispit, jednu razinu. Također, od iduće godine ispit se sastoji od tri cjeline – klasičnog testa iz jezika i književnosti, eseja, a novost je i treća cjelina u kojoj se piše sažetak zadanog testa.

– Provedba probnih ispita u trećem razredu završava 29. travnja. Ovaj je rok u odnosu na pisanje ispita u četvrtom razredu produžen na zahtjev škola. Stoga su brojne škole iskoristile mogućnost provedbe ispita u trećem razredu nakon završetka provedbe u četvrtom razredu. Budući da je pisanje ispita u tijeku, zasad raspolažemo s ograničenom količinom informacija o tijeku provedbe. Upiti i komentari nastavnika koje smo dosad zaprimili uglavnom su se odnosili na vrednovanje ispita u trećem razredu budući da je skala bodova drugačija u odnosu na postojeću skalu na eseju. Sami esejski zadatci u novom ispitnom katalogu usklađeni su s novim kurikulumom iz Hrvatskoga jezika prema kojemu se učenici trećeg razreda obrazuju od početka srednje škole. Ovi su ispiti stoga smjernica za daljnji rad i učenicima i njihovim nastavnicima, kažu iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Učenici pisali prve probne ispite: ‘Mislim da profesori oko mature stvaraju veći stres nego što jest’

Pokušajte riješiti neke od zadataka

Zaključuju i da će nastavnici i učenici koji su sudjelovali u provedbi probnih ispita imat će priliku izreći svoje mišljenje o njima kroz online upitnik koji je Centar pripremio.

– Pozivamo učenike i nastavnike da pristupe upitniku te iskreno odgovore na pitanja koja će nam pomoći u interpretaciji rezultata probnih ispita, ali i u donošenju budućih odluka vezanih za ispite državne mature, kažu iz NCVVO-a te zahvaljuju ravnateljima i nastavnicima koji su radili na pripremi i provedbi probnih ispita, kao i učenicima koji su s ozbiljnošću pristupili ispitima.

NCVVO je i po završetku probnog roka za četvrtaše objavio probne ispite. Nekoliko pitanja s dva obvezna ispita koja tradicionalno piše najveći broj maturanata, A razine Hrvatskog i B razine Matematike izdvojili smo u sustavu kvizovi.srednja.hr, pokušajte odgovoriti na njih.

Hrvatski

Matematika

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap