Pretraga

Za upis na faks u Švedskoj potrebno radno iskustvo

A- A+

Slično kao i u francuskom obrazovnom sustavu, Šveđanima je obrazovanje obvezno od 7. do 16. godine života. To znači da svi imaju završenu osnovnu školu, ali i niže razrede srednje škole. Osim toga država nudi besplatno obrazovanje kroz trogodišnju srednju školu.

Građanski odgoj obvezan u školama

Srednje škole dijele se na strukovne škole i gimnazije u kojima se uči 17 predmeta, od kojih su dva općenita i pripremaju učenike za studijsko obrazovanje. Zanimljivo je i da je među obveznim predmetima nauka o građanskim pravima, koju ministar obrazovanja Željko Jovanović želi uvesti i u hrvatski srednjoškolski sustav.

Nacionalni ispiti kontinuirano se provode

Tijekom cijelog obrazovanja, odnosno na kraju 2., 5., 7. i 9. razreda švedski učenici polažu nacionalne ispite. Polaganje je dobrovoljno, a posljednji u nizu ispita predstavlja malu državnu maturu. O uvođenju nacionalnih ispita u Republiku Hrvatsku raspravljaju NCVVO i MZOS, no nagađa se da će takvi ispiti biti obvezni za sve đake.

Na maturi samo 3 predmeta jednaka za sve

Kad Šveđani završe obvezno obrazovanje i napune 16. godinu života, polažu državnu maturu. Svi koji zadovolje s prolaznim rezultatom, odnosno s 10, 15 i 20 bodova, dobivaju certifikat o uspješno položenoj maturi. Uspješno moraju položiti tri predmeta, čiji ispiti su jednaki za sve: švedski jezik, engleski jezik i matematika.

Učenici koji odluče ne ići na maturu, snose određene posljedice. Oni neće dobiti certifikat o završenom obaveznom školovanju i neće se moći upisati u višu srednju školu. Upravo zato svim Šveđanima u cilju je završiti maturu.

Fakulteti ne priznaju maturu i traže radno iskustvo

Obzirom da se državna matura polaže na kraju obvezatnog obrazovanja,  to jest nakon 2. razreda srednje škole, fakulteti ne priznaju rezultate ostvarene na maturi. Za upis na fakultet potreban je internacionalni (IB), ali i europski bakaleurat (EB). To je dvogodišnji program koji se provodi u srednjim školama i osposobljava buduće studente za željeni fakultet.

Većina fakulteta traže i dodane aktivnosti od učenika, poput radnog iskustva, odnosno raznih audicija ako se radi o umjetničkim fakultetima.

Za upis na faks u Švedskoj potrebno radno iskustvo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap