Pretraga

Za završni rad napravili električno vozilo: ‘Svima je bilo zabavno gledati kako se autićem vozimo po školi’

A- A+

I dok je učenicima gimnazija uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja polaganje državne mature, u strukovnim školama učenici pišu završne radove. Na jednom neuobičajenom maturirala su dvojica učenika Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu. Oni su, naime, za maturalni rad izradili električno vozilo.

Mateo Kepe i Ante Kuliš za završni rad izradili su električno vozilo | foto: privatna arhiva

Kroz završni rad u strukovnim školama učenici bi trebali pokazati koliko stručno znaju obraditi neku temu vezanu uz zanimanje za koje su se prethodne tri ili četiri godine obrazovali.

‘Obojica volimo slagati motore’

Mateo Krepe i Ante Kuliš, učenici Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu, odlučili su se teorijsko i praktično znanje koje su stekli pokazati kroz neuobičajen završni rad – električno vozilo. Razgovarali smo s Mateom i pitali ga kako su uopće došli na tu ideju.

– Činilo nam se to zanimljivim i zanimalo nas je hoćemo li uspjeti napraviti takvo vozilo. Tijekom izrade smo naučili puno novih stvari. Obojica volimo slagati motore i slično, ali to sve je na benzin, ovo nam je bilo prvo električno vozilo koje smo napravili. Nama je bilo najbitnije da se podružimo dok radimo i da naučimo nešto novo, kaže nam Mateo koji je s Antom završio 4. k razred smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

Pojašnjava nam dalje kako vozilo pokreće DC motor od 450 W i u njemu se nalazi regulator struje i napona do 500 W. DC motor je motor koji pretvara istosmjernu električnu struju u kružno gibanje. Napajanje je baterija od 24 V i 18 Ah.

Izdvojeni članak

Na zagrebačkom fakultetu otvorena punionica za električne automobile

‘Iza još imamo prikolicu koja je prvobitno napravljena za gajbu pive’

– Vozilo može razviti brzinu do 8 km/h i prijeći petnaestak kilometara jednim punjenjem. Cijelo vozilo ima 73 kilograma i bez problema stanemo nas dvojica u njega, iza još imamo prikolicu koja je prvobitno napravljena za gajbu pive, kaže nam Mateo.

Za izradu ovog vozila Mateu i Anti trebalo je pola godine.

– Nismo svaki dan radili nego najčešće vikendima. Mentor Rozario Ivačić nam je puno pomogao svojim znanjem i iskustvom i dao nam jako puno savjeta. Puno nas je toga naučio ne samo vezano za školu nego i za daljnji život. Na kraju smo iz završnog rada dobili odličan i svima je bilo zabavno gledati kako se vozimo s autićem po školi, otkriva nam Mateo.

A kako to izgleda kada se njihovo vozilo proveze ulicom, pogledajte u videu u nastavku: