Pretraga

Zadnje ponavljanje prije B razine Hrvatskog: Probajte skupiti 12/12 na prošlogodišnjim zadacima

A- A+

U ponedjeljak su maturanti pisali prvi dio ispita iz Hrvatskog jezika na A razini, test iz jezika i književnosti. Sutra će taj isti dio ispita na osnovnoj razini polagati oko deset tisuća pristupnika. Pokušajte riješiti nekoliko zadataka koji su se našli na prošlogodišnjem testu.

Foto: srednja.hr

Čak 9.971 maturant prijavio je ispit Hrvatskog jezika na osnovnoj razini. Prvi dio tog ispita, test iz jezika i književnosti pisat će u srijedu i isto kao i na višoj razini, on donosi 2/3 bodova u ukupnom zbroju.

Također isto kao i na A razini, na testu iz jezika i književnosti od učenika se očekuje da može razumjeti književnoteorijska i književnopovijesna obilježja književnih tekstova te razlikovati lirske, epske, dramske, književno-znanstvene i publicističke tekstove. Pristupnici trebaju i razumjeti književnopovijesna razdoblja hrvatske, ali i svjetske književnosti u kronološkome slijedu.

Test iz jezika i književnosti na B razini Hrvatskog sastoji se od ukupno 80 zadataka i donosi 80 bodova.  U nastavku smo za ponavljanje izdvojili nekoliko pitanja s prošlogodišnjeg ispita. Za odgovaranje na njih potrebno je registrirati se u sustav kvizovi.srednja.hr, gdje pod temom ‘Državna matura’ možete rješavati i pitanja s drugih predmeta mature. Kako je ovaj ispit protekao maturantima koji su odabrali višu razinu, pročitajte na poveznici.Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap