Pretraga

Zadnje ponavljanje prije mature iz PiG-a: Pokušajte točno riješiti 15 prošlogodišnjih zadataka

A- A+

Politika i gospodarstvo treći je izborni predmet mature po broju prijava. Ukoliko na ispit izađu svi pristupnici koji su ga prijavili, sutra će ga pisati njih 4.754. Za brzinsko ponavljanje uoči sutrašnjeg ispita izdvojili smo 15 pitanja s prošlogodišnjeg.

sabor

Hrvatski sabor | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Sutrašnji ispit iz Politike i gospodarstva trajat će 90 minuta, a maturanti koji na njega izlaze, kao i prethodnih godina, rješavat će ukupno 60 zadataka. Polovica njih bit će na zaokruživanje, a druga polovica zadaci su kratkog odgovora. Najveći dio pitanja odnosi se na politički sustav općenito te politički sustav Hrvatske, te na područje gospodarskih sustava.

Prema katalogu, ispitom iz PiG-a provjerava se dostignuta razina znanja te kompetencija pristupnika u osam područja: temeljni pojmovi politike, politički sustav (struktura i način funkcioniranja), politički sustav Republike Hrvatske, ljudska prava i civilno društva, temeljni pojmovi gospodarstva, gospodarski sustavi, poduzetništvo te gospodarski razvojni trendovi.

Prosječna postotna riješenost ispita iz Politike i gospodarstva lani je bila između 41 i 50%, odnosno prevladavale su dvojke i trojke. Kako biste kvalitetno ponovili za sutrašnji ispit, izdvojili smo 15 pitanja s prošlogodišnjeg, a za njihovo rješavanje potrebno je prethodno se registrirati u sustavi kvizovi.srednja.hr.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Zadnje ponavljanje prije mature iz PiG-a: Pokušajte točno riješiti 15 prošlogodišnjih zadataka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap