Pretraga

Zanemarili preporuku HZZ-a: Na dva riječka fakulteta koja obrazuju deficitarni kadar drastično smanjen broj upisnih mjesta

A- A+

Nakon zagrebačkog i osječkog i Sveučilište u Rijeci donijelo je odluku o upisnim kvotama za narednu akademsku godinu. Ukupno će se na tamošnje sastavnice moći upisati 3.650 novih studenata.

Izvor fotografije: tedx.uniri.hr

Sveučilište u Zagrebu za narednu će akademsku godinu upisivati 12.972 novih studenata, u Osijeku 3.892, a prema odlukama Senata Sveučilišta u Rijeci utvrđeno je 3.650 slobodnih mjesta za upis u I. godinu studija 2018./2019.

Najviše mjesta na Ekonomskom fakultetu

Izdvojeni članak

Smanjena upisna kvota u Osijeku: Doznajemo koliko će studenata ove godine upisivati svaki od tamošnjih fakulteta

Od ukupnog broja, 2.628 mjesta rezervirano je za redovite studente Hrvatske, odnosno EU, 930 mjesta je za izvanredne studente, 92 su mjesta za studente strane državljane.

– Kvota za studente strance namijenjena je samo za državljane zemalja izvan Europske unije, dok se državljani zemalja EU prijavljuju za upis u okviru upisnih kvota za redovite studente RH, napominju sa Sveučilišta.

Budućim brucošima ponuđen je upis na 49 studijskih programa, a najviše mjesta, ukupno 660, je na smjerovima riječkog Ekonomskog fakulteta.

Podsjetimo, prošle godine upisna kvota u Rijeci iznosila je 3.722 mjesta, što bi značilo da je broj mjesta za ovu godinu smanjen za 72.

110 mjesta manje na fakultetu koji obrazuje deficitarni kadar

Izdvojeni članak

Na drugom najpoželjnijem studiju prošlogodišnje mature povećan broj upisnih mjesta za redovne studente

Najveći rez upisnih mjesta doživio je riječki Tehnički fakultet, na kojemu je 110 mjesta manje nego lani, a kvota za ovu godinu ondje iznosi 365 mjesta. Čak tri stručna smjera tog fakulteta – Strojarstvo, Brodogradnja i Elektrotehnika stavljena su u mirovanje, odnosno, ove godine neće upisivati nove studente. Smanjena je za 12 mjesta i kvota za Medicinski fakultet, koja ove godine iznosi 251 mjesto.

Rez broja mjesta i odluka o ne upisivanju novih studenata na pojedine smjerove Tehničkog fakulteta poprilično je kontradiktorna s obzirom na zapošljivost kadra kojeg obrazuju. Naime, HZZ je za Primorsko-goransku županiju, kao deficitarna zanimanja u koja bi trebalo upisivati više studenata, naveo upravo strojarstvo, elektrotehniku i brodogradnju. U istoj preporuci HZZ-a, deficitarno je zanimanje i medicina, za koju je kvota također, doduše u puno manjoj mjeri, smanjena.

Istovremeno, dio fakulteta povećao je upisne kvote pa je tako na Građevinskom fakultetu čak 30 mjesta više nego lani, 175. Broj mjesta na pojedinim programima, odnosno sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, možete doznati u dokumentu u nastavku.

[scribd id=377120196 key=key-iotDlaDfiNmoUPjfvRJt mode=scroll]

Nadopuna teksta 24. travnja 2018. u 15:55 sati

Kako kažu sa Tehničkog fakulteta u Rijeci, stručni studiji Strojarstva, Elektrotehnike i Brodogradnje stavljeni su u mirovanje jer upisne kvote ostaju nepopunjene.

– Osim toga, sukladno Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, izrađenim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Primorsko-goranskoj županiji preporučeno je povećati broj upisanih studenata na sveučilišnim studijima u poljima Računarstva, Strojarstva, Elektrotehnike i Brodogradnje, a koji se provode na Tehničkom fakultetu. U skladu s time, kao i temeljem činjenice da interes za ove sveučilišne studijske programe tijekom posljednjih godina sve više raste, Fakultet je odlučio za 10 upisnih mjesta povećati upisne kvote na preddiplomskim sveučilišnim studijima Strojarstva i Brodogradnje, budući da za izvođenje tih studijskih programa ima dostatne nastavničke kapacitete. Istovremeno, tijekom posljednjih godina sve se više smanjuje interes za upis na stručne preddiplomske studije Strojarstva, Elektrotehnike i Brodogradnje pa upisne kvote ostaju većim dijelom nepopunjene, zaključuju s Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap