Pretraga

Zašto se ne trebate deprimirati ako padnete državnu maturu

A- A+

Do kraja ljetnog roka državne mature dijeli vas manje od tjedan dana, s tim da su glavni predmeti iza svih pristupnika. U narednih nekoliko dana provest će se još četiri izborna predmeta te španjolski jezik, stoga je za određeni broj učenika i starijih pristupnika matura završena. Budući da se više nema što učiniti, nego čekati objavu rezultata, donosimo vam neke pozitivne stvari zbog kojih pad državne mature, ako do toga i dođe, ne morate smatrati smakom svijeta.

Ljetni rok državne mature polako se bliži kraju, a u narednih nekoliko dana provest će se samo još ispiti iz povijesti, filozofije, geografije, sociologije i španjolskog jezika na koje izlazi otprilike četiri tisuće pristupnika. Budući da je za ostale polaganje mature gotovo te im jedino preostaje čekati objavu rezultata, odlučili smo istaknuti pozitivno u negativnome. Drugim riječima iznijeli smo zašto pad državne mature na ljetnom roku ne mora biti smak svjeta, nego ima i dobrih strana.

Izdvojeni članak

Provjerite upisne kvote za sve zagrebačke fakultete

Više vremena za ponavljanje

Jedni se raspituju o točnim odgovorima, drugi negoduju oko problema koji su se vezali uz ovogodišnji ljetni rok mature, a treći nestrpljivo očekuju objavu rezultata. Međutim, određeni postotak pristupnika već sad zna da su pali neke predmete, bilo da su koristili nedozvoljeni kalkulator ili su sigurni da neće imati dovoljno bodova za prolaz.

Jesenski rok traje od 23. kolovoza do 10. rujna, što znači da svjedeno imate šansu upisati željeni fakultet. Budući da ćete imati više od dva mjeseca vremena, pad mature vam ne mora označavati uništeno ljeto. Od ljetnog do jesenskog roka preostaje vam sasvim dovoljno vremena da pozlatite četverogodišnje gradivo iz odabranih predmeta. Također ćete biti pod manjim stresom jer vjerojatno nećete pasti sva četiri predmeta, a uz to ćete biti odmorniji.

Izdvojeni članak

Upisne kvote za fakultete u Splitu i Rijeci

Manja konkurencija

Još jedna pozitivna stvar ako budete pristupili državnoj maturi u kolovozu i rujnu je ta što je manja konkurencija. Doduše, manje su i upisne kvote, što znači da ste otprilike u istoj situaciji kao i na ljetnom roku.

Mogućnost ostvarenja većeg broja bodova

Kako se ljetni rok odmah nadostavlja na kraj srednjoškolskog obrazovanja, mnogi su pristupnici pod velikim stresom i pritiskom zbog čega mogu kiksati na polaganju ispita. Pristupite li jesenskom roku možete ostvariti veći broj bodova jer ćete moći posvetit više vremena na problematično gradivo za koje niste imali vremena na tekućem rok.

Zašto se ne trebate deprimirati ako padnete državnu maturu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap