Pretraga

‘Zašto studirati u Zagrebu’: Studenti za srednjoškolce organiziraju besplatnu probnu maturu i Sajam karijera

A- A+

Po peti put zaredom Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) organizira u Livnu ‘Sajam karijera HBŽ’. Uz Sajam, za sve zainteresirane maturante održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno. Cilj oba događaja jest upoznati tamošnje učenike završnih razreda srednjih škola s procesom državne mature te mogućnostima studiranja na najvećem hrvatskom Sveučilištu.

Prošlogodišnji Sajam karijera|foto: Facebook; ZKLS

– Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama, Zagrebački klub livanjskih studenata pokrenuo je projekt ‘Sajam karijera HBŽ’. Ideja projekta je upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije sa mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i sa načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante sa područja HBŽ, zaključili smo da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita, te strah od same državne mature, kažu članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata.

Izdvojeni članak

Genijalna vijest za maturante: Organizirane potpuno besplatne pripreme za državnu maturu u Slavonskom Brodu

Napominju kako je u protekle četiri godine održavanja Sajam karijera polučio velike uspjehe, kao i  probna državna matura koju uz Sajam provode, a održat će se i ove godine i to po četvrti puta.

– Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša, gdje je u samo četiri godine održavanja Sajma, došlo do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb, tako da se došlo do toga da se na Zagrebačko sveučilište, koje slovi kao jedno od najboljih u regiji, upiše oko 30 učenika, u odnosu na puno manji broj prije održavanja Sajma karijera, ocjenjuju u ZKLS-u.

Ovogodišnji sajam karijera održava se u petak, 9. ožujka, a svečano otvorenje je točno u podne. Na otvorenju će se srednjoškolci moći upoznati s ovim Klubom studenata, a doznat će i sve o smještaju i studentskoj prehrani te prednostima studiranja u Zagrebu u odnosu na ostala sveučilišta. Kako kažu iz ZKLS-a, na Sajmu će svaki fakultet Sveučilišta u Zagrebu imati svoj štand na kojem će se predstaviti, podijeliti materijale i brošure, te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima HBŽ-a.

– Uz sami Sajam, u subotu, 10. ožujka, održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno. Pokušat će se maturantima što bolje približiti pristup ispitu državne mature, te ovim putem Zagrebački klub livanjskih studenata poziva sve maturante da se pridruže i provjere svoje znanje prije prave državne mature, poručuju iz ZKLS-a, čiji projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu,  caffe bar Luxe, club Elite, eco-selo Grabovica, club Roko Zagreb, Hotel B&M Livno, NK Kamešnica, Metropolis, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno.

Kako je izgledao prošlogodišnji događaj, možete pogledati u fotogaleriji koja slijedi. Sve novosti u vezi Sjama pratite na Facebook eventu na ovoj poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap