Pretraga

Završio prijemni za logopediju, najpopularniji studij među maturantima: ‘Mislim da su kriteriji prestrogi’

A- A+

Najpoželjniji studij među maturantima i ove je godine logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Proteklih nekoliko dana ondje se održavao prijemni ispit, a oni koji imaju govorno-jezične poteškoće, dodatnu provjeru neće proći. Pripreme, dakle, ne znače puno, a za dobar broj pristupnika ispit traje svega nekoliko minuta. Nakon prijemnog testiranja za najpopularniji studij u Hrvatskoj porazgovarali smo s nekoliko maturantica, koje su nam otkrile kako im je protekao ovaj ispit.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, prema posljednjim podacima AZVO-a, želi upisati 908 maturanata, a za njih 395 to je prvi izbor. No, mjesta je samo za njih 80, a da bi studij upisali moraju proći dodatnu provjeru koja uključuje procjenu jezično-govorno-glasovnog statusa.

‘Disfonična sam i to je ono što je bio presudan element’

Izdvojeni članak
učiteljski fakultet zagreb

Red tjelesnog, red pjevanja ‘hitova’ iz osnovne: Maturantice otkrile kako je izgledao prijemni na Učiteljskom

Nika iz Gimnazije Tituša Brezovačkoga u Zagrebu nije bila te sreće – provjeru nije prošla.

– Ušla sam unutra, predstavila se, rekla nešto o sebi i onda čitala par rečenica nekog teksta. Ispitivačice su me prekinule nakon 5 – 6 rečenica jer nije bilo dobro. Disfonična sam i to je ono što je bio presudan element. Ja sam dala sve od sebe pokušavala tu disfoniju nadvladati vježbama koje sam naučila, ali su mi rekli da je to glas podložan polipima i da ću se s time jako mučiti. Ironično je jedino što sam prijemni za Rijeku prošla, kaže nam Nika.

No, unatoč činjenici da ga nije položila, pozitivnih je dojmova nakon ispita, iako smatra da su kriteriji poprilično strogi.

– Meni je zapravo bilo jako dobro unatoč tome što nisam prošla. Jest da je malo razočaranje i tuga ono što te ponese u prvom naletu emocija, ali kada se sve slegne nije bilo pretraumatično iskustvo. Odlična organizacija stvarno. Ja sam došla malo ranije da si zagrijem glasnice malo sa strane, ali su me čak primili prije vremena jer su neke sobe tad bile prazne. Tako da nije bilo čekanja. Kasnije sam bila na prijemnom za Rehabilitaciju,prozvana sam točno u vrijeme kada mi je pisalo na rasporedu. Profesorice koje su mi bile u komisiji vrlo ugodne. Iako mislim da su kriteriji prestrogi i da ljudi ne prolaze iz nekih banalnih razloga kao što je preintenzivan glas mi je malo pretjerano, ali uz svu navalu na fakultet u neku ruku shvaćam i to da pokušavaju pronaći one ‘najbolje’. Sve u svemu, odlična organizacija, zgrade i ulazi za prijemni su blizu tako da nije bilo gubljenja vremena na to, kaže nam Nika.

Dodaje, logopediju želi studirati jer je taj studij kombinacija svih njenih želja – rada s djecom, psihologije, pedagogije, hrvatskog i malo medicine. A nije loše i to što joj je posao, zbog deficitarnosti zanimanja, praktički zagarantiran.

Prijemni je trajao svega nekoliko minuta

Izdvojeni članak

Maturanti, evo do kada možete mijenjati popis fakulteta te trebate li brisati one na koje ne ‘upadnete’

Marija iz Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku ispit je prošla, čime je, kaže, ugodno iznenađena.

– Inače svi govore da je teško proći prijemni iz logopedije, da komisija gleda svaku sitnicu i slično, no zaista nije tako i ne trebate se bespotrebno živcirati i bojati, da ne govorim o nekakvim dodatnim pripremama. Ako nemate poteškoća u govoru, prolazite, umiruje Marija buduće pristupnike.

U njenom je slučaju prijemni trajao samo pet minuta.

– Ušla sam u prostoriju u kojoj su bile dvije profesorice, članice komisije. Predstavila sam se, a zatim je slijedio ‘small talk’. Pitale su me zašto sam se odlučila za studij logopedije i što me motiviralo, gdje živim, u koju sam srednju školu išla, kakav sam učenik bila i slično. Atmosfera je bila vrlo opuštena, a razgovor jako ugodan. Nije teško pričati o sebi. Zatim su mi dale da pročitam tekst s papira i nakon par rečenica su me zaustavile i rekle da sam prošla, prepričava nam Marija.

I ona je odlučila upisati logopediju, prvenstveno zato što je spoj više disciplina koje ju zanimaju.

– Svaki predmet mi se sviđa,od prirodnih poput anatomije, fiziologije do društvenih poput psihologije, sociologije i pedagogije, usto pokriva i područje hrvatskog jezika i medicine. Kako bi mi Dalmatinci rekli, sve je ‘baš po mom guštu’. Nadalje, logopedija je vrlo plemenit posao, sam osjećaj pomaganja drugima pruža mi zadovoljstvo i želim to raditi cijeli život. Također, logopedija je deficitarno zanimanje što donosi određene prednosti i tijekom studiranja – dodatni bodovi za dobivanje doma i stipendije, i zapošljavanja. Smatram da imam dobre šanse za upad na ERF. Zaista sam se potrudila i mature napisala što sam bolje mogla, pritom se nisam zamarala time što je fakultet najpopularniji u državi. Zadovoljna sam napisanim i strpljivo čekam rezultate, zaključuje Marija koja na popisu željenih studija također ima i logopediju u Rijeci.

Prijemni uz posebne epidemiološke mjere

Prilikom prijemnog pristupnici su se morali držati posebnih epidemioloških mjera. Maske su skidali prilikom razgovora kako bi se točno mogao procijeniti njihov jezično-govorno-glasovni status, ali pristupnici su bili na velikoj distanci od ispitivača.
– Što se tiče epidemioloških mjera, prije prozivke morali smo čekati ispred zgrade. Kad bi nas prozvali, došli bi do gospođica na ulazu koje su nam izmjerile temperaturu. Ulazilo se jedan po jedan uz obavezno nošenje maski. Također, svi su morali zagaziti na posebnu spužvu na podu koja bi dezinficirala obuću prije ulaska na fakultet. Sve je bilo dobro organizirano, smatra maturantica Marija.

Prijemni teži u Zagrebu nego u Rijeci

Prijemni za najpoželjniji studij u Hrvatskoj položila je i Pia iz Prve gimnazije u Varaždinu.

Izdvojeni članak

Iz Ministarstva obrazovanja otkrili hoće li se ove godine nagrađivati najbolji maturanti

– Mislim da sam prijemni ispit uspješno odradila s obzirom na to da sam prošla, no profesorice su me upozorile na izgovor određenih slova pa ću na to trebati pripaziti ako upišem ovaj smjer. Smatram da je bilo teže proći prijemni u Zagrebu nego u Rijeci i da su u Zagrebu bili stroži, veli nam Pia.

Razgovor s profesoricama u komisiji opisuje ležernim – na početku se predstavila te pročitala jednostavan tekst koji su joj profesorice pripremile.

– Logopediju sam odlučila upisati zato što je to zaista interdisciplinirano područje koje obuhvaća sve moje interese te je to jedan od poslova u kojima sam se najviše vidim kasnije u životu. Nadam se da ću upasti, no sve ovisi o rezultatima mature koje saznajemo sljedeći tjedan, kaže nam Pia koja kaže kako joj je svejedno u kojem gradu studira ako će studirati ono što ju zanima, pa je na popis stavila i logopediju na Sveučilištu u Rijeci.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap