Pretraga

Zbog odgode mature fakulteti će morati mijenjati datume prijemnih ispita

A- A+

Nakon jučerašnjeg propusta u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi, odgođena je matura iz Hrvatskog jezika. Po novome, A i B razina ispita održat će se 28. lipnja u 14h. Među učenicima je to izazvalo nezadovoljstvo jer se u isto vrijeme počinju održavati prijemni ispiti ili posebne provjere za određena visoka učilišta. Iz tog razloga istražili smo koliko fakulteta na taj ili sljedeći dan imaju dodatne provjere i došli smo do brojke od 12 fakulteta na 4 velika sveučilišta – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

foto: ncvvo

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

U splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi jučer je došlo do propusta prilikom polaganja prvog dijela mature iz hrvatskog jezika – pisanja eseja. Umjesto eseja, pristupnicima su podijeljeni testovi iz hrvatskog koji su se trebali polagati danas. Iz tog je razloga, A i B razina ispita iz hrvatskog jezika odgođena, a novi datum polaganja je 28. lipnja u 14 sati.

Nedugo nakon objave datuma, maturanti su počeli negodovati tvrdeći da na taj dan počinju ili se održavaju prijemni ispiti, posebne provjere sposobnosti ili dodatni motorički testovi za određene fakultete. Osim toga, problematični su i oni prijemni ispiti čiji je datum održavanja 29. lipnja jer je iz udaljenih krajeva, primjerice iz Visa do Zagreba, vrlo teško doći u jednom popodnevu. Istražili smo četiri velika sveučilišta – ono u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te došli do podatka da se, bilo 28. ili 29. lipnja, na čak 12 sastavnica tih 4 sveučilišta održavaju prijemni ispiti ili nekakve vrste dodatne provjere.

Izdvojeni članak

Urnebesne reakcije maturanata na odgodu testa iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Na Sveučilištu u Zagrebu u to vrijeme prijemni na HrStud, FFZG-u, Stomatologiji, Agronomiji i ADU-u

Na najvećem od svih Sveučilištu u Zagrebu, 28. ili 29. lipnja održavaju se provjere posebnih sposobnosti na čak 6 sastavnica. Na sam dan polaganja mature iz hrvatskog jezika, 28. lipnja, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu počinju dodatne provjere – motivacijski razgovori i provjere govornih sposobnosti, a završavaju 5. srpnja. ERF je već godinama jedan od najpopularnijih fakulteta u Hrvatskoj pa će i ove godine biti navala na prijemne. Danas su poslali priopćenje o promjeni termina, odnosno kako će novi termini biti poznati danas tijekom dana.

Osim ERF-a, Akademija dramskih umjetnosti također ima prijemne koji traju nekoliko dana. Ljetni rok posebnih prijava na ADU-u počinje 27. lipnja, a završava 7. srpnja, što znači da će jedan dio pristupnika Dramske akademije također biti u velikom problemu zbog nemogućnosti dolaska.

Odmah dan nakon mature, u većini slučajeva već ujutro, na još se četiri zagrebačka fakulteta održavaju neke vrste prijemnih ispita.

Tako se na Hrvatskim studijima 29. lipnja održava Test apstraktnog mišljenja koji moraju položiti svi koji su prijavili jednopredmetni studij psihologije ili komunikologije.

I Filozofski fakultet na taj dan održava jedan dio posebnih provjera, a radi se o onima iz engleskog, francuskog, španjolskog i klasičnih jezika. Te posebne provjere će morati položiti svi oni koji su jedan od navedenih jezika prijavili kao željeni studij.

Stomatološki fakultet svoje prijemne ispite i dodatne provjere motoričkih sposobnosti održava 29. i 30. lipnja, pa će prvi dio održavanja provjera ostati problematičan, posebice zbog onih kandidata koji putuju iz udaljenih krajeva.

Naposljetku, svi oni koji prijave smjer Krajobrazna arhitektura na Agronomskom fakultetu, 29. lipnja morat će položiti dodatnu provjeru znanja.

Izdvojeni članak

Luka Modrić na svoj način prokomentirao odgodu državne mature

Na Sveučilištu u Splitu dodatne provjere i motivacijske razgovore imaju Filozofski te Katolički bogoslovni fakultet

Sastavnice Sveučilišta u Splitu na sam dan pisanja mature iz hrvatskog nemaju zakazane dodatne provjere. Međutim, već sljedeći dan, 29. lipnja ujutro dva fakulteta održavaju prijemne ispite ili motivacijske razgovore koji su eliminacijski uvjeti za upis.

Tako se na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 29. lipnja, ujutro u 9 sati počinju održavati motivacijski razgovori za upis nekih od smjerova na tom fakultetu.

Za KBF-om dugo ne kaska ni Filozofski, jedan od većih fakulteta pri splitskom sveučilištu, koji svoje prijemne ispite održava 29. i 30. lipnja s početkom u 9 sati.

Izdvojeni članak

Tema na nižoj razini Hrvatskog zahtijevala pisanje o feminizmu: Maturanti dobili djelo izvan popisa lektire

U Rijeci psihologija i kulturologija, u Osijeku Učiteljski fakultet i kineziologija u to vrijeme provode prijemne

Na Sveučilištu u Rijeci tek nekoliko sastavnica održava dodatne provjere sposobnosti. Među njima je i Filozofski fakultet, koji za studijske programe psihologije i kulturologije održava prijemne ispite. Ove su godine prijemni ispiti zakazani za 29. lipnja pri čemu će se prijemni iz psihologije održati u 9 sati, a onaj iz kulturologije u 13 sati.

I na posljednjem koje smo istražili, Sveučilištu u Osijeku dva studijska smjera održavaju neke vrste dodatnih provjera koje se protežu kroz nekoliko dana, ali obuhvaćaju i 28. lipnja kada se piše odgođena matura iz hrvatskog.

Ako primjerice pri Učiteljskom fakultetu u Osijeku planirate upisati studij Ranog i predškolskog odgoja, posebne provjere za vas će se održavati u grupama s početkom 27. lipnja do 6. srpnja, što znači da će 28. ili 29. sigurno zahvatiti neke od nesretnih kandidata.

Osim toga, na studiju Kineziologije u potpuno istom periodu održavaju se dodatne provjere, ispiti i motorički testovi, dakle, od 27. lipnja do 6. srpnja pa će i pristupnici tog fakulteta imati problem ako im termin ispita padne na sam dan polaganja mature ili dan nakon.

Istaknimo i kako Hrvatsko katoličko sveučilište ima motivacijske razgovore od 27. do 29. lipnja.

Do kraja pisanja ovog teksta nismo dobili informaciju o promjeni termina prijemnih ispita na ovim fakultetima, osim spomenutog ERF-a.

12:55 Nadopuna teksta

Arhitektonski fakultet u Zagrebu danas je objavio kako će se dodatne provjere održati 30. lipnja.

Copy link
Powered by Social Snap