Samo zeleno na Geotehničkom faksu 20.4.

22. travnja je Dan planeta Zemlje, ali 20. travnja diljem svijeta ljudi će biti povezani jednom bojom. Zelenom. Istraživali smo gdje bi u Hrvatskoj najbolje mogli proslaviti taj dan i pronašli jedno izvrsno događanje na kojemu definitivno neće nedostajati zelene boje. Naime, riječ je o Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i njihovom Danu otvorenih vrata na kojem će predstaviti svoj Studij inženjerstva okoliša.

Razmišljati i živjeti zeleno danas više nije samo stvar trenda nego i civilizacijske potrebe. Utjecaj čovjeka na klimatske promjene je ogroman, a posljedice toga se osjećaju u svim dijelovima svijeta. U nekim regijama svijeta osjetne su sve ekstremnije promijene vremenskih uvjeta, pojava snažnih vjetrova i kiša, dok u drugima vladaju velike suše i toplinski valovi. Čak 17 od 18 najtoplijih godina unazad 136 godina otkako se mjere temperature se nalaze u 21. stoljeću. To se, između ostalog, događa zbog povećanja razine ugljičnog dioksida, ali i ostalih štetnih plinova u Zemljinoj atmosferi, čemu je najveći krivac čovjek i njegov razvoj te razvoj novih tehnologija.

Premda je čovjek glavni krivac za sve više moguću distopičnu budućnost, upravo i samo čovjek može iskoristiti svoje znanje i znanost koju je razvio kroz stoljeća kako bi utjecao na poboljšanje kvalitete života na Zemlji. To znači da će nužno biti promijeniti vlastiti način života, ali i nove tehnologije i nova znanja usmjeriti prema održivim oblicima djelovanja. Također, to znači da će se u vrlo bliskoj budućnosti pojaviti nova zanimanja koja će uključivati inovacije, interdisciplinarnost i konstantno razvijanje i prilagođavanje novih tehnologija novim uvjetima života.

U moru fakulteta u Hrvatskoj, za oko nam je zapeo studij Inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi temama gospodarenja otpadom, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i cirkularne ekonomije. S programom koji nudi i obaveznom stručnom praksom, ovaj studij čini se kao pravo obrazovanje koje nas sprema za budućnost i otvara vrata u područje zelenih poslova, kojih će biti sve više kako vrijeme bude odmicalo.

Da nije riječ samo o nečemu neozbiljnom, dokazuje i fazan ispred Geotehničkog fakulteta koji se raspituje o njihovim otvorenim danima 20.4.

Više o ovom izrazito potrebnom obrazovanju moguće je saznati na Danu otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će se održati 20. travnja 2018. s temom „Obrazovanje za budućnost“, a vrata su za sve zainteresirane otvorena od 9h do 16h.

Jedan dio programa Dana otvorenih vrata je i Okrugli stol na kojem će sudjelovati Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, europarlamentarac Davor Škrlec, zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar, Jasmina Novak iz Solvis d.o.o. Varaždin, Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije, Damir Kirić iz Gumiimpex – GRP d.o.o. Varaždin, gđa Tanja Herr iz Fibran d.o.o. (Slovenija) i Davor Skroza iz Čistoće d.o.o. Varaždin. Sigurni smo kako će upravo ovi govornici dobro prikazati kako zeleni poslovi izgledaju u praksi i kako će se razviti zanimljiva rasprava o budućnosti naših zanimanja.

Uz ovakav zanimljiv Okrugli stol, moći ćete prisustvovati svečanom otvaranju Laboratorija za inženjerstvo okoliša i vidjeti nekoliko pokaznih vježbi koje studenti rade u drugim laboratorijima, a isto tako ćete moći otići na neko od predavanja i doživjet pravo studiranje. Isto tako, na Danu otvorenih vrata biti će izložena postava umjetničkih djela napravljenih od recikliranih materijala autora Miroslava Prikratkoga, a moći ćete i kupiti „2nd hand“ odjeću na štandu socijalne zadruge Humana Nova.

Stoga, ako se smatraš osviještenim i briješ na zeleno, 20. 4. i Varaždin je tvoja dobitna kombinacija! Još više informacija možeš saznati na webu Geotehničkog ili na njihovom Facebook eventu.

Odgovori