Pretraga

Želiš studirati pravo? Evo zašto je Pravni fakultet u Rijeci pravi izbor za tebe

Studij prava jedan je od popularnijih studija u Hrvatskoj, a konkurencija za upasti na neki od četiri pravna fakulteta zbog toga je često velika. Budući da su svi studiji prava u Hrvatskoj integrirani, odnosno traju pet godina, dobro je biti siguran u svoj izbor i pritom uzeti u obzir sve opcije. Kako bismo ti olakšali izbor navodimo šest razloga zašto bi svatko tko želi studirati pravo trebao razmisliti o odabiru Pravnog fakulteta u Rijeci kao svom prvom izboru. Naravno, jedan od razloga svakako je činjenica da se nalazi u gradu na moru!

foto: Danijela Vrbljanac

Ako razmišljaš o studiju prava, dobro je uzeti u obzir sve opcije. Budući da su svi studiji prava u Hrvatskoj integrirani, odnosno traju pet godina, svakako moraš biti siguran da je tvoj izbor onaj pravi. Kako bismo ti olakšali izbor, izdvojili smo nekoliko razloga zašto je Pravni fakultet u Rijeci najbolji izbor za studij prava.

Studijski programi koji se prilagođavaju trendovima

Na Pravnom fakultetu u Rijeci studijski se programi svake godine moderniziraju i usklađuju s potrebama tržišta rada, a uzimaju se u obzir i zahtjevi studenata. Tako svi studenti mogu polaziti dodatne kliničke predmete, na kojima razvijaju praktične vještine. Osim klinika, studenti sudjeluju u simuliranim suđenjima, na praktičnim vježbama na faksu te na stručnoj praksi na partnerskim institucijama. Sve to pridodaje vrijednosti studija, što u konačnici dovodi do bržega zaposlenja diplomiranih studenata.

Faks surađuje sa svim bitnim pravnim igračima

Za studiranje nije dovoljna samo knjiga. To znaju i na riječkom pravnom fakultetu te su zbog toga studentima omogućili stjecanje različitih znanja i kompetencija koje će im na kraju pomoći pri pronalasku radnog mjesta. Studenti tijekom studija stječu teorijska i praktična pravna znanja, razvijaju elokvenciju, informacijsko digitalne vještine  te vještine debatiranja, argumentacije i zaključivanja.

Osim toga Pravni fakultet u Rijeci potpisao je sporazume o suradnji s raznim pravosudnim tijelima, primjerice s Ustavnim sudom RH, Vrhovnim sudom RH, Visokim upravnim sudom RH, Državnim odvjetništvom, kao i jedinicama regionalne i lokalne samouprave, te s odvjetnicima, javnim bilježnicima i trgovačkim društvima. Studenti stoga mogu polaziti stručnu praksu koja ih priprema za daljnji razvoj karijere.

Studentski projekti za naučiti nešto više

Ovaj faks može se pohvaliti angažiranim studentima čiji rad podržavaju profesori. Studenti, vode projekte gdje upoznaju svoje poslodavce, a u suradnji s Europskom udrugom studenata prava (ELSA) organiziraju ljetnu školu za diplomaciju i pravo. Jaki su i u sportu, budući da Sportsko društvo Pravnik bilježi dobre rezultate na različitim natjecanjima. Uz to, svaki novi student može zatražiti svog mentora, starijeg studenta, koji ga može uputiti kako da lakše prebrodi svoje početničke studentske probleme.

 Mjesta na faksu ima za sve

Polovica je studiranja samostalan rad, složit će se svi studenti. Stoga se stvari zakompliciraju ako fakulteti ne pružaju mjesto za samostalni rad. No, tome nije tako na Pravnom fakultetu u Rijeci! Fakultet je otvoren za studente svakoga radnog dana od 7 do 20 h, a na raspolaganju im je knjižnica, koja im nudi ne samo tiskane knjige, već i e-knjige, e-časopise i pravne baze podataka te računalna učionica, dvorana za udaljena predavanja i studentska kantina. Sve što studentu treba!

foto: Želimir Gržančić

Strateška pozicija za dobar studentski život

Grad Rijeka središte je Primorsko-goranske županije, treći grad po veličini u Hrvatskoj i Europska prijestolnica kulture 2020. Posljednjih godina prepoznat je kao savršeno mjesto za studiranje te se polako razvio u pravi studentski grad. To znači da je grad ispunjen sadržajima primjerenim studentima te da svatko može pronaći nešto za sebe. Osim toga, to je grad na moru, pa lako možeš stići do plaže, okupati se ili prošetati i napuniti baterije za učenje i studij. Za ljubitelje penjanja i istraživanja prirodnih ljepota, tu su Učka i Risnjak.

45 godina rada na kvaliteti

Pravni studij na Sveučilištu u Rijeci pokrenut je 1973. godine, a danas ondje studira oko 1.600 studenata na svim razinama studija. Od studijskih programa možete birati između Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija pravo, Preddiplomskog stručnog studija – Upravnog studija te Specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave. Na poslijediplomskoj razini izvode se studiji Financijsko pravo trgovačkih društava i Pravo europskih integracija te Doktorski studij iz polja prava.

Od samih početaka ovaj faks radi na usavršavanju kvalitete u podučavanju, inovativnom znanstvenom pristupu te dobroj povezanosti s tržištem rada. U 45 godina rada uspjeli su se isprofilirati kao međunarodno prepoznatljiva institucija, čemu u prilog idu brojni međunarodni projekti, ali i bogata međunarodna razmjena nastavnika i studenata koju omogućuje mreža s više od 40 Erasmus ugovora s prestižnim europskim i svjetskim sveučilištima iz UK-a, Španjolske, Italije, Švedske, Njemačke, Austrije, Grčke, Turske i dr.

Sve što smo nabrojali tek je dio onoga što Pravni fakultet u Rijeci nudi, stoga, ako smo te imalo zainteresirali za studiranje na riječkom sveučilištu, posjeti njihovu web stranicu, poprati ih na Facebooku i istraži sve što te zanima!