Pretraga

Divjak pojasnila za koja putovanja vrijedi uputa o odgodi: Evo trebaju li se odgađati maturalci u lipnju i rujnu

A- A+

Ministrica Divjak održala je press konferenciju na kojoj je rekla da se uputa za odgodu putovanja zbog koronavirusa odnosi samo na putovanja izvan Hrvatske te na period od mjesec dana. Maturalna putovanja koja su planirana za razdoblje nakon toga za sada se ne moraju odgađati. Rekla je i da online nastava za sada nije izgledna opcija, no da kao nadležna institucija o tome moraju razmišljati. Isto tako, ministrica je sazvala izvanredni sastanak ministara obrazovanja na temu funkcioniranja sustava u slučaju širenja koronavirusa.

ministrica Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na press konferenciji pojasnila je da se uputa školama o odgodi putovanja izvan Republike Hrvatske koja je poslana u suradnji sa Stožerom za civilnu zaštitu RH odnosi samo na putovanja koja su predviđena za sljedećih mjesec dana.

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Ministrica poslala novu uputu školama: Otkažite sve izlete u inozemstvo

– Konkretno, što se tiče putovanja iza tog perioda to je predugi period da bi se moglo predvidjeti, ali za sada se to naravno ne odgađa, rekla je Divjak te dodala da je situacija unutar zemlje sigurna i sve aktivnosti u obrazovanju unutar Hrvatske se nastavljaju normalno.

Kada je riječ o troškovima putovanja i refundaciji tih troškova, rekla je da to ovisi o ugovorima koji su potpisani te dodala da su zato iz Ministarstva i naglasili da se radi samo o uputi za odgodu, a ne o otkazivanju putovanja.

Uz to, zbog različitih situacija unutar EU te zatvaranja škola u nekim državama sazvala je izvanredni sastanak ministara obrazovanja na temu funkcioniranja sustava u slučaju širenja koronavirusa te se radi o konzultativnom sastanku.

Komentirala je i održavanje online nastave u slučaju potrebe.

– Online nastava već je duže vrijeme u razradi, a informacije će biti dostupne svima na koje se odnose na vrijeme. U  ovom trenutku nema naznaka da bi ti scenariji išli u upotrebu, rekla je Divjak dodavši da kao nadležno ministarstvo na tome rade zajedno sa svim ostalim institucijama, a kada bude vrijeme i ako bude potrebe onda će i drugi znati detaljnije informacije.

– To je samo varijanta koja se mora razrađivati, ali nema u ovom trenutku naznake da će se to dogoditi, rekla je Divjak o održavanju online nastave u slučaju zatvaranja škola zbog koronavirusa.

Divjak pojasnila za koja putovanja vrijedi uputa o odgodi: Evo trebaju li se odgađati maturalci u lipnju i rujnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap