Pretraga

10 stvari za koje nećete vjerovati da su stare 30 godina

A- A+

1986. godine vi niste bili ni u planu. Vaši su roditelji po svoj prilici bili u životnom stadiju u kojem ste vi sada. Bili su mladi i bezbrižni. Stvari koje su oni tada gledali i slušali, priče o kojima su pričali, nama su danas klasici. Donosimo 10 stvari za koje nećete vjerovati da su stare 30 godina.

YouTube screenshot

1. Top Gun poharao kino dvorane

Kultni film o američkim vojnim pilotima bio apsolutni hit na box officeu davne 1986. Film je popularizirao pilotske naočale, koje su i danas popularne, a Toma Cruisea promovirao u jednu od najvećih svjetskih filmskih zvijezda.

2. Ukazala se ‘Božja ruka’

Ono što je danas Messi, tada je bio jedan drugi patuljasti Argentinac. Možda ste čuli za igrača o imenu Diego Armando Maradona?

Svjetsko prvenstvo u Meksiku održalo se prije točno 30 godina, a obilježili su ga upravo Maradona i Argentinska nogometna reprezentacija, koja je u finalu slavila protiv Zapadne Njemačke. Na putu do finala, Argentinci su imali i ‘božju’ pomoć.Naime, u četvrtfinalu, Argentinci su se susreli s vrlo jakim Englezima. Utakmica je imala dodatni naboj zbog nedavnog Falklandskog rata između dvije zemlje, a odlučio ju je Maradona i to golom postignutim rukom.

Kasnije na presici, Maradona je ironično zaključio kako su meč dobili ‘božjom rukom’.

3. Doris Dragović na Euroviziji sa ‘Željo moja’

Kraljica Torcide na Eurosongu je predstavljala Hrvatsku sa ‘Marijom Magdalenom’ , ali to nije jedini put da se natjecala na pjesmi Eurovizije.

1986. Doris je predstavljala Jugoslaviju s pjesmom ‘Željo moja’, koja je i danas omiljen soundtrack za mame dok kuhaju ručak.

4. ‘Papa don’t preach’ ultimativni hit

Ako je Doris bila hit kod nas, vani je prva pop senzacija bila i danas vrlo aktualna Madonna. Godine 1986. izašao je album True Blue, koji je konsolidirao Madonnin status kako jedne od najvećih pop zvijezda tog vremena,nakon uspjeha Like a Virgin.

S albuma su skinuti singlovi poput Open Your Heart, La Isla Bonita i Live To Tell, ali, bar kod nas, album će se pamtiti po hitu ‘Papa Don’t Preach’.

5. Katastrofa u Černobilu

Černobilska katastrofa dogodila se 26. travnja 1986. godine. U ukrajinskom gradu Pripjat tragičnim slijedom okolnosti eksplodirala je nuklearna elektrana Černobil.

Osim što je Černobilska katastrofa najgora nesreća u jednom nuklearnom postrojenju ikada po pitanju štete i žrtava, eksplozija je poslala veliku količinu radioaktivnih čestica u atmosferu, četiri puta više nego bacanjem atomske bombe na Hirošimu.

Iako je danas Černobil često panč crnohumornih viceva, posljedice katastrofe osjetile su se diljem Europe,  a ljudi koji žive na tom području osjećaju ih još i danas.

6. Metallica izbacila Master of Puppets

Legendarna Metallica davne 1986. izbacila je već treći studijski album. Bend koji je u glazbeni mainstream uveo trash metal, ovim je albumom okrunio po mnogima i najbolji period karijere. Prva tri albuma Metallice svakako spadaju pod kapu ‘klasika’.

Na albumu se pojavljuju legendarne pjesme poput Battery, Master of Puppets i Sanitarium. Od svih stvari na ovoj ljestvici, ovaj je album ostavio najviše traga što se tiče današnjih srednjoškolaca. Barem ako su majice u pitanju.

7. Počeo se emitirati legendarni Alf

Malo je televizijskih emisija i serija koje su nastale prije 30. godina, a da su i danas smiješne i rado gledane. Legendarni ‘Alf’ jedna je od njih.

Priča o simpatičnom dlakavom vanzemaljcu Alfu i obitelji koja ga je udomila počela se emitirati na američkoj mreži NBC upravo 1986. godine.

8. Milošević počeo uspon ka vlasti u Srbiji

Prije trideset godina Hrvatska je bila dio Jugoslavije. Svi znamo kako je to završilo, a jedan od glavnih aktera u komadanju bivše države uprave je 1986. godine došao do važne državne funkcije.

Dvije godine prije Milošević je postao predsjednik Gradskog komiteta saveza komunista grada Beograda, a 1986. uz Stambolićevu potporu i predsjednik Saveza komunista Srbija. Godinu dana poslije Milošević odlazi ‘miriti’ Albance i Srbe na Kosovu, gdje po mnogima počinje konačan raspad Jugoslavije.

9. Cibona i Dražen na krovu Europe

Prije točno 30 godina Dinamo je bio 6. u prvenstvu Jugoslavije, a ponos Zagreba bili su jedni drugi plavi dečki. Godine 1986. Zagrepčani su hrlili na košarkaške utakmice gledati Dražena i ostale Cibonaše kako gaze konkurenciju na putu ka naslovu Europskog prvaka.

U finalu su Dražen i ekipa rasturili Žalgiris i Sabonisa, a Petrović je utrpao 40 poena.

10. EKV izdao album na kojem su sve pjesme od njih za koje znate

U veljači 1986. jedan od najvećih bendova koji je ikada naštimao gitare na ovim prostorima, Ekatarina velika (EKV) izdao je svoj možda i najbolji album. Ako ‘S vetrom uz lice’ i nije najbolji, onda je sigurno album na kojem se nalaze najpopularnije pjesme ovog kultnog benda.

Soba, Budi sam na ulici, Ti si sav moj bol,  Sarajevo, Stvaran svet oko mene, Novac u rukama, sve se te pjesme nalaze na ovom albumu. Čak i ako ih još ne znate sve na pamet, vrlo je vjerojatno da hoćete tamo negdje oko druge godine faksa.

10 stvari za koje nećete vjerovati da su stare 30 godina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap