Pretraga

14 stvari koje su zajedničke prokrastinatorima i mačkama

A- A+

Ljudi i mačke naizgled se čine kao dvije jako različite vrste. Drugačije doživljavamo svijet, imamo drugačije instinkte i potrebe, ali ponekad se čini kao da sličnosti postoje. Odličan primjer toga su upravo prokrastinatori i njihovo uobičajeno predispitno ponašanje, koje možemo povezati sa svakodnevnim ponašanjem mačaka.

Photo by Tucker Good on Unsplash

Iako predispitnih ponašanja ima na pretek, izdvojili smo neke najopćenitije. Možda će vam se nakon njih činiti kao da malo bolje razumijete unutarnji život mačaka! Također, možda nećete svoje ljubimce toliko osuđivati kad im se odjednom nešto prohtije.

1. Gledanje u prazno je najzabavnija aktivnost. Pogotovo ako traje satima i ako oko nas postoje druge stvari kojima bi se trebali posvetiti.

2. Veljača je najluđi mjesec u godini. Mačkama radi zova prirode, nama radi rokova. Kod obje vrste je specifično da se i prethodne mjesece i one koji slijede nakon, ponašamo kao da se tijekom veljače ništa nije dogodilo. Sve dok opet ne dođe novo ludo razdoblje.

3. Spavanje je najvažnija aktivnost. Spavamo 20 sati dnevno, a sve ostalo se već nekako stigne.

Izdvojeni članak

Studoši i maturanti, evo 15 savjeta za učenje nakon kojih ćete rasturiti na ispitima i državnoj maturi

4. Iz sna nas može trznuti samo nešto jako važno. Mačkama je to neki nagli pokret ili iznenadni zvuk. Nama također može biti zvuk, na primjer alarma koji nas treba obavijestiti da imamo još 20 minuta za predaju seminara ili da ponovimo gradivo prije ispita.

5. Kad se probudimo, a mi ljudi, recimo, imamo više od 20 minuta do ispita ili predaje seminara, želimo raditi sve osim onog što se od nas očekuje. Želimo jesti, piti vodu, ići van, trčati ili gledati ptice kako lete nebom.

6. Sve aktivnosti općenito postaju jako zabavne kad se od nas traži da budemo mirni i koncentrirani.

7. Osim spavanja, jako volimo i jesti. Ako vidimo da negdje stoji hrana ili da ju netko od nas skriva, razmišljat ćemo samo o tome i jako se potruditi da dođemo do hrane.

8. Bez obzira na to što trenutno radimo, uvijek možemo opet početi jesti. Doslovno postajemo rupe bez dna ako pored nas postoji hrana.

9. Predmeti koji nisu hrana nam počinju izgledati kao hrana. Iz tog razloga se ne možemo ni koncentrirati na druge stvari. Jer, ako smo jednom pronašli skrivenu hranu, tko nam može garantirati da je nema još?

Izdvojeni članak

Brutalna motivacija za učenje: Najbolji hrvatski maturant dobiva 5.000 dolara

10. Knjige nam služe za sve osim za čitanje iz njih. Pa tako, i mi i mačke, na njima spavamo, stavljamo ih na stol, guramo sa stola i guramo pod krevet. Ponekad ih dotaknemo rukom ili šapom, eto tako, jer možemo.

11. Sve što nam se ne sviđa sakrijemo daleko od sebe. Mačke pod pijesak, a mi duboko u sebe. Pogotovo kad se radi o roku koji je za 20 dana, on ne postoji više. Dok se ne sjetimo da ipak tu nešto, ispod slojeva drugih stvari (misli), ”smrdi”.

12. Nered nam inače ne smeta, osim kad ga se, nekim čudom, ne stvori previše. Mačke tad zahod pronalaze na drugim mjestima. Mi, s druge strane, odjednom primjetimo nered i dobijemo nesavladivu želju za čišćenjem svega što postoji. Tek tada se mirno možemo posvetiti prijašnjim aktivnostima.

13. Često se ne odazivamo na vlastito ime. Mačke jer ne žele, a mi jer smo toliko toga naštrebali u zadnji čas, da se bojimo pustiti ijednu izvanjsku informaciju u trenutni tok misli.

14. Ako se netko slučajno nađe pored nas i ometa naše gledanje u prazno, sjedimo ili stojimo nepomično dok nas taj netko ne pusti na miru. Nadajući se da će ipak nešto produktivno proizaći iz cijele situacije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap