Pretraga

160 godina Geofizičkog zavoda: Potres je ukazao na važnost geofizike u društvu

A- A+

Mjerenja temperature i tlaka zraka, relativne vlažnosti i količine oborine te opažanja naoblake i jakosti vjetra, samo su neki od zadataka kojima se bave na Geofizičkom zavodu koji danas slavi 160. rođendan. Zavod je osnovan davne 1861. i to pod imenom Opservatorij Kraljevske velike realke, a 1951. postaje dio Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Foto: PMF

Na meteorološkoj postaji, prije točno 160 godina, počela su mjerenja na zagrebačkom Griču. Tako na današnji dan Geofizički zavod slavi svoj rođendan. U početku se zvao Opservatorij Kraljevske velike realke, da bi onda mjerenje temperature i tlaka zraka, relativne vlažnosti i količine oborine te opažanja naoblake i jakosti vjetra na 30 godina preuzeo profesor fizike Ivan Stožir, kojeg je naslijedio Andrija Mohorovičić čije ime danas Zavod nosi.

– Pod 29-godišnjim upravljanjem Andrije Mohorovičića, Opservatorij Kraljevske velike realke izrastao je u samostalni zavod pri Odjelu za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade, a od 1921. god. nosi ime Geofizički zavod u Zagrebu. Upravo je Mohorovičić zaslužan za veliki napredak u stručnoj djelatnosti Zavoda jer je preuzeo upravljanje svim meteorološkim postajama na području Hrvatske i Slavonije te je postavio visoke standarde u mjerenjima i opažanjima, stoji na stranici Zavoda.

Prije 70 godina Geofizički zavod je postao dijelom PMF-a

Godine 1951. Geofizički zavod je i formalno postao dijelom PMF-a te je 1960. uveden poslijediplomski studij geofizike. Od 1985. dio djelatnika zavoda izdvojen je u novoosnovanu Seizmološku službu pri istom Geofizičkom odsjeku PMF-a.

– Godine 1987. postaja Grič, nakon 125 godina neprekidnog rada, prešla je u nadležnost Državnog hidrometeorološkog zavoda. U godinama koje slijede nastavljeno je unapređenje djelatnosti na Geofizičkom zavodu Andrije Mohorovičića pri Geofizičkom odsjeku PMF-a u sva tri aspekta: znanstvenom, nastavnom i stručnom, navode sa Zavoda.

Izdvojeni članak
kod

PMF pokreće novi studij: Drugo je najbrže rastuće zanimanje u svijetu, početna plaća i do 8.000 dolara

Danas Geofizički zavod Andrije Mohorovičića, zajedno sa Seizmološkom službom, čini Geofizički odsjek PMF-a, jedinu ustanovu u Hrvatskoj koja pruža visokoškolsko obrazovanje iz područja geofizike na svim razinama, od preddiplomske do poslijediplomske.

– U ovom razdoblju nastavljeno je unapređenje u svim aspektima, koje je vidljivo u uspostavi Geomagnetskog opservatorija Lonjsko polje pod okriljem Zavoda, unapređenju postojećih i uspostavi novih mjernih meteoroloških i seizmoloških postaja, proširenju znanstvene djelatnosti u području fizičke limnologije, proširenoj međunarodnoj suradnji s vrhunskim institucijama, velikom broju znanstvenih radova objavljenih i u međunarodnim časopisima, unapređenju svih razina sveučilišnih studija i brojnim stručnim studijama, poručili su sa Zavoda.

Potres je ukazao na važnost geofizike u društvu

Posljednje dvije godine bile su posebno zahtjevne za znanstveni i nastavni rad, tvrde sa Zavoda, posebice jer su pandemija i potresi utjecali su na sve, znanstvenike i studente. Srećom, zgrada Geofizičkog odsjeka PMF-a nije teže stradala u potresu, a znanstvenici su se brzo prilagodili novim uvjetima.

– Pokazalo se da se u znanje i znanost mora sustavno ulagati jer samo tako možemo napredovati i rješavati probleme koji su nas zadesili. Ove nedaće su stvorile i neke nove mogućnosti: ukazale su na važnost geofizike u društvu, ali i znanstvenicima Geofizičkog zavoda pružile priliku za nova istraživanja i nove suradnje, zaključili su sa Zavoda.

160 godina Geofizičkog zavoda: Potres je ukazao na važnost geofizike u društvu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap