Pretraga

24 stvari o pivu koje vjerojatno niste znali

A- A+

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od vode, hmelja, kvasca i ječma. Ovaj napitak tretira se i kao prehrambeni proizvod, pa ga je stoga moguće reklamirati. Iako postoje svjetski popularni brendovi piva, pivopije su najčešće sklone poštovati i konzumirati lokalne proizvođače. U svijetu već postoji i instituti na kojima se izučava pivarstvo od početka priprave do marketinške distribucije.

Radost ispijanja piva uz neobveznu ‘čakulu’ s društvom, nogometnu utakmicu ili uslijed vrućeg ljetnog dana, vjerojatno su vam poznate operacije. Iako se ovo alkoholno piće tretira i kao prehrambeni proizvod, ne treba s njime pretjerivati. Rađena su brojna istraživanja za i protiv ovog napitka, a načelni zaključak je da umjerena konzumacija nema ozbiljnijih posljedica, čak je i korisna, dok pretjerivanje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene i socijalne nedaće. Australski portal gizmodo.com donosi 24 činjenice o pivu koje vjerojatno niste znali.

Izdvojeni članak

Hrvati nisu za pohvalu kad je alkohol u pitanju

1. ‘Pivo je dokaz da nas Bog voli’, izjavio je Benjamin Franklin, jedan od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država.

2. Zitologija je znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji. Već smo napomenuli da postoje instituti u SAD-u i Njemačkoj na kojima se izučavaju pivo i njegove osobitosti.

3. Od otprilike 3000. godine prije Krista datira najstariji pisani zapis o proizvodnji piva. Napisan je na kamenoj ploči i to u obliku pjesme.

4. Najstarija pak reklama za pivo stara je oko 6000 godina, a zanimljivo da ima velike sličnosti s današnjim osobito onima u Bavarskoj. Naime reklama prikazuje ženu bujnih grudi, koja drži dva pehara i tvrdi: ‘Pijte Ebla pivo – pivo sa srcem lava’.

5. Prvi profesionalni proizvođači piva bile su žene.

6. Hmelj je jedan od četiri osnovna sastojka piva, a zanimljivo da dolazi iz iste porodice biljaka kao i marihuana.

7. Prvi nesavjesni pijani vozač zabilježen je još u staroegipatskoj mitologiji. Mit govori o kočijašu koji je pod utjecajem alkohola pregazio služavku boginje Hator, pa je nakon toga prikovan za vrata pivnice gdje se opio.

8. Britanski pivari odlučili su Indijcima prodati pivo, ali se tijekom transporta ono kvarilo. Stoga su u putu Britanci usipali dodatan alkohol koji pomaže očuvanju kakvoće iz čega je nastalo posebno Indijsko svijetlo pivo.

9. Više od 400 vrsta piva postoji, a najviše registriranih marki ima Belgija.

10. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše!

11. Najskuplje pivo je ‘Vielle Bon Secours’. Jedna boca ovog piva košta 1000 dolara, a moguće ju je kupiti samo u Birdromeu u Londonu.

12. Kotač, plug i sustav za navodnjavanje izumljeni su kako bi mogla porasti proizvodnja piva.

13. U vrijeme starih Inka, djevojčice od osam do deset godina žvakale su kukuruz i pljuvale ga u velike kotlove pune tople vode, od čega bi u par tjedana nastalo pivo.

14. Najstarija tvornica piva ‘Bayerische Staatbraueire Weihenstephan’ pokraj Münchena, osnovana je 1040. godine.

15. U pivu se nalaze svi minerali potrebni za preživljavanje. U srednjem vijeku čak su i djeca pila pivo, kako bi preživjela glad.

16. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu ‘New England Journal of Medicine’ pokazuje da umjerene količine piva podižu razinu dobrog (HDL) kolesterola, smanjuju rizik od srčanih bolesti te pospješuju spoznajne sposobnosti.

17. U drugom pak istraživanju objavljenom u magazinu ‘American Journal of Epidemiology’ utvrđeno je da jedna boca piva na dan smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca za 40 posto. 

18. Studije su pokazale i da pivo štiti kosti te poboljšava apsorpciju kalcija.

Izdvojeni članak

Razlozi zašto je dobro piti pivo

19. Proizvodnja piva smatrana je nekada vrlo bitnim i časnim poslom za žene. Primjerice u Peruu, samo su najljepše i najutjecajnije žene mogle raditi ovaj posao.

20. U 19. stoljeću neke dojilje su pile sedam krigli piva dnevno, jer se vjerovalo kako je to dobro za mlijeko.

21. U starom Egiptu postojao je zakon koji je branio muškarcima proizvodnju i prodaju piva.

22. Babilonski kralj Hamurabi naredio je da svaki građanin mora dnevno popiti određenu količinu piva, ovisno o svome socijalnom statusu. Također je rekao da žene mogu biti utopljene, ako posluže loše pivo.

23. Najviše piva po glavi stanovnika popije se u Češkoj. U Kini se, što nije iznenađujuće, popije najveća ukupna količina piva na svijetu, a za protekle dvije godine iznosila je 350 hektolitara.

24. Prve limenke piva proizvedene su 1935. godine, jer je praktičnije bilo ponijeti pivo u ovoj ambalaži.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap