Pretraga

Preko 3.000 učenika obrtničkih zanimanja dobili stipendije od po 9.000 kuna

A- A+

Temeljem projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ koji provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, jučer su dodijeljene stipendije za 3.017 učenika. Svi oni se školuju za obrtnike u deficitarnim strukama, a dobit će po 9.000 kuna. Vrijedi odmah naglasiti da će ove stipendije od iduće godine iznositi 18.000 kuna.

Foto: Ministarstvo poduzetništva i obrta

Na dodjeli stipendija, na kojoj su bili prisutni dobitnici stipendija iz Zagreba, nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Cilj nam je da učenici ostanu poslovati i raditi u Hrvatskoj

Izdvojeni članak
stipendije

Nemojte propustiti priliku: Ministarstvo gospodarstva nudi srednjoškolcima stipendije vrijedne 9.000 kuna

– Ova manifestacija na najbolji način utjelovljuje ambicije naše Vlade i programa kojeg provodimo, a to je da pružimo konkretnu ruku potpore mladim ljudima sa stipendijama koje će se ovim putem dodijeliti zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ta će se sredstva u narednom razdoblju sigurno i povećati zahvaljujući kvalitetnoj međuresornoj suradnji između dva ministarstva“, istaknuo je tijekom svog govora premijer Plenković.

Unutar projekta „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“, u sklopu kojeg se u razdoblju od 2016.-2018. godine osiguralo 62,1 milijuna kuna za gotovo 7.000 učeničkih stipendija. Dio je to šireg projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“, kojeg, kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo provodi već treću godinu zaredom kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a koji je financiran sredstvima iz fondova Europske unije.

Na ovoj svečanosti se uz premijera Plenkovića te ministra unutar čijeg se resora provodi ovaj projekta Darka Horvata, našao i ministar rada i mirovinskog sustava.

– Cilj nam je da svi učenici ostanu, posluju i rade ovdje u Hrvatskoj i upravo radi toga provodimo sve ove projekte o kojima govorimo, što putem vlastitih sredstava, što putem fondova Europske unije. Drago mi je što imate priliku da, nakon što danas izađete na tržište rada, možete koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi HZZ, pa tako primjerice možete dobiti do 70 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje“, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Istaknuo je i kako će sljedeći ugovor za stipendiranje učenika biti na razini 240 milijuna kuna.

– Na ovaj način dajemo svoj doprinos podupiranju i promociji poduzetništva, praktički od vrtićke dobi pa sve do doktorata“, zaključio je ministar Pavić.

Od iduće školske godine stipendije se povećavaju s 9 tisuća na 18 tisuća kuna

Ponovimo i neke tehničke detalje važne za više od 3.000 učenika koji su dobili stipendije Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Učeničke stipendije isplaćuju se u dva obroka, iznose 750 kuna mjesečno, a ukupan iznos stipendije po učeniku je 9.000,00 kuna.

Ministar Horvat je najavio i kako je u sljedećem razdoblju, za 3 školske godine odnosno 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., planirano je dvostruko povećanje iznosa godišnje stipendije s 9.000,00 kuna na 18.000,00 kuna. U istom razdoblju, za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje  osigurat će se 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore povećat će se sa 150.000 na 500.000 kuna.

– Sve je ovo dio šireg procesa dualnog obrazovanja kojim želimo potaknuti učenike, ali i poduzetnike na naukovanje kako bi na taj način usvojili ključne vještine i kompetencije koje su im potrebne na izrazito dinamičnom tržištu rada. Bez poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja, naglasio je ministar Horvat.

Prvi je put jedna ovakva svečana dodjela stipendija, marljivim rukama mladih umjetnika i obrtnika, postala interaktivno događanje gdje su na tri ključna punkta uprizorena zanimanja brijača, obućara i klobučara. Učenici, stipendisti, budući mladi obrtnici i uzvanici mogli su tako postati dio atraktivne scenografije, fotografirati se s prikladnim rekvizitima te svoju fotografiju objaviti na društvenim mrežama, spajajući na taj način tradicionalno i moderno jer samo udruženim snagama moguće je mijenjati svijet.

Zanimanja koju su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Važno je istaknuti kako se potpore dodjeljuju i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenome modelu obrazovanja (JMO).