Pretraga

30 knjiga koje treba pročitati svaki srednjoškolac

A- A+

Kako biste proširili svoju opću kulturu, razvili vokabular te postali kreativnijima, umnogome vam može pomoći čitanje knjiga. U srednjoj školi ionako ih morate pročitati veliki broj, pa probajte ne izbjegavati te zadatke. Književni klasici nisu bez razloga zavrijedili takav status, nego su se u kvalitetu pojedinih naslova uvjeravali čitatelji kroz više stoljeća. U tekstu vam donosimo 30 knjiga koje biste svakako trebali pročitati dok ste u srednjoj školi. Žanrovi su od pustolovina za djecu, francuskog i ruskog realizma do naslova na rubu filozofije.

Pojedine navike teško je steći, ali kada jednom postanu rutina, teško ih se riješiti. Navika svakodnevnog ili čestog čitanja knjiga prototip je jedne takve, no za razliku od mnogih drugih, ona donosi dosta dobrobiti. Širenje vokabulara i opće kulture te razvijanje imaginacije i kreativnosti, samo su neke pozitive redovnog čitanja. Razdoblje srednje škole, pravo je vrijeme za čitanje postaviti na svakodnevni dnevni red. Pomoć imate od profesora hrvatskog jezika, koji će svakako tražiti da neke naslove pročitate, a dio možete odabrati na osnovu vlastitih preferencija.

U članku donosimo 30 knjiga različitih žanrova koje bi svaki srednjoškolac trebao pročitati, prema preporuci portala antikvarne-knjige.com. Nekolicina njih bit će ili je bila dio vaše obvezne lektire.

Izdvojeni članak

Evo koje knjige trebate pročitati prije nego ih pretvore u filmove

1. ‘Gospodar prstenova’, J.R.R. Tolkien. Već je snimljena i filmska trilogija s podlogom u ovoj knjizi, međutim ako već imate namjeru konzumirati i knjige i filmove, bilo o kojem naslovu da se radi, prvo pročitajte knjigu. Ovo djelo o fantastičnim stvorenjima koja traže izgubljeni prsten, Tolkienovo je remek – djelo.

2. ‘Ubiti pticu rugalicu’, Harper Lee. Djetinje viđenje rasnih predrasuda i čudnih susjeda u Alabami 30- ih godina. Jedini je roman ove američke autorice.

3. ‘Dom i svijet’, Rabindranath Tagore. Bogati bengalski plemić živi sretno dok se ne pojavi radikalni revolucionar.

4. ‘Autostoperski vodič kroz galaksiju’, Douglas Adams. Zemlja je uništena da bi se napravio prostor za ogromni ekspresni put. Tu počinje drama.

5. ‘Tisuću i jedna noć’, anonimni autor. Nova mlada perzijskog kralja priča priče kako bi odložila svoju smrt posle noći provedene sa njim. Ovo je zapravo zbornik arapskih mitova.

6. ‘Patnje mladog Werthera’, Johann Wolfgang von Goethe.  Werther je zaljubljen u djevojku, koja je već zaručena. Ova knjiga je svakako obvezna lektira. Ne izbjegavajte ju pročitati.

7. ‘Djeca ponoći’, Salman Rushdie.  Djeca siromašnog Hindusa i bogatog muslimana zamijenjena su pri rođenju.

8. “Priča o Genjiju’, Murasaki Shikibu. Život i ljubavi carevog sina.

9. ‘Zlatna bilježnica’, Doris Lessing. Britanska književnica piše o komunizmu i emancipaciji žena na način koji Margaret Drabble naziva ‘unutarnja znanstvena fantastika’.

10. “Evgenij Onjegin”, Aleksandar Puškin. Strast, poezija i pištolji u romanu u stihovima o iznevjerenoj ljubavi.

Izdvojeni članak

Knjige koje vas neće uspavati te ih morate pročitati

11. ‘Na putu’, Jack Kerouc. Roman o ‘Beat’ generaciji dječaka, koji žele do kraja i odmah iskoristiti sve blagodati života.

12. ‘Otac Goriot’, Honore de Balzac. Razotkrivajuća doza realizma bourbonske restauracije. Antiheroj Rastignac postaje lightmotiv za okrutno društveno uspinjanje.

13. ‘Crveno i crno’, Stendhal. Plebejski heroj se bori protiv materijalizma i licemjerja francuskog društva sa svojom force diame.

14. “Tri mušketira’, Alexandre Dumas. ‘Svi za jednog, jedan za sve’, poznata je krilatica iz ove knjige. Junaci se nalaze u spletu kraljevih intriga.

15. ‘Germinal’, Emile Zola. Napisan da posije društvenu promjenu, ovaj roman nepogrešivo dokumentira glad francuskih rudara.

16. “Stranac”, Albert Camus. Francuz ubija Arapina u Alžiru i prihvaća ‘fino neznanje svijeta’.

17. “Ime ruže”, Umberto Eco. Slikovito povijesno “tko je to učinio” smješteno u 14-stoljetni samostan u Italiji.

18. ‘Oscar i Lucinda’, Peter Carey. Australska nasljednica kladi se s protestantskim svećenikom da neće moći pomjeriti staklenu crkvu na udaljenost od 400 kilometara.

19. ‘Široko Sargaško more’, Jean Reese. Roman je napisan kao uvod u Jane Eyre, no umjesto fokusiranja na nju roman se usredotočuje na poludjelu ženu, zaključanu na tavanu.

20. ‘Alisa u zemlji čudesa’, Lewis Carroll. Piščeva lucidna logika čini da povjerujete u šest nemogućih stvari prije doručka.

Izdvojeni članak

Knjige za koje se mnogi pretvaraju da su ih čitali

21. ‘Kvaka 22’, Joseph Heller. Yossarian (glavni lik romana) osjeća snažan impuls da poubija potpune strance. Zar to nije ludo?

22. ‘Proces’,Franz Kafka. Jozef K. izjavljuje da je nevin, ali biva iznenada uhićen. Knjiga govori o sudbini pojedinca unutar državnog aparata, odnosno institucionaliziranog svijeta.

23. ‘Čekajući Mahatmu’, R. K. Narayan. Nježna komedija u kojoj indijski mladić inspiriran Gandhijem postaje antibritanski ekstremist.

24. ‘Na zapadu ništa novo’, E. M. Remarque. Horor velikog rata viđen od strane vojnika tinejdžera.

25. ‘San u crvenom paviljonu’, Cao Suecin. Detaljno prikazuje život i socijalnu strukturu tipičnog kineskog plemstva 18. vijeka. Crveni paviljon je naziv za mjesto stanovanja djevojaka iz bogatih plemićkih obitelji.

26. ‘Leopard’, Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Garibaldijevi crvenokošuljaši čiste Siciliju, a ‘šakali’ osuđuju plemstvo, ili ‘leoparde’.

27. ‘Ako jedne zimske noći neki putnik’, Italo Calvino. Internacionalna prevara s knigom je razotkrivena u ovoj zanimljivoj postmodernističkoj mozgalici.

28. ‘Zločin i kazna’, Fjodor Dostojevski. Propali student zatečen sudbom kletom odlučuje ubiti mrsku staricu koja lihvarenjem izrabljuje ljude. Krivica, slom, Sibir, pokajanje. Klasik.

29. ‘Doktor Živago’, Boris Pasternak. Idealizam romantičnog mladog doktora je slomljen okrutnošću ruske revolucije

30. ‘Kairska trilogija’, Naguib Mahfouz. Djelo predstavlja kroniku jedne egipatske trgovačke obitelji.

Mnogo je još dakako klasika, ali i djela moderne književnosti koje bi također valjalo pročitati, međutim preporučene knjige nadopunite naslovima temeljenim na vlastitom ukusu.

Copy link
Powered by Social Snap