Pretraga

5 legit razloga zašto trebate izaći na izbore

A- A+

Vjerojatno ste čuli da se događaju izbori. To su izbori za članove u Europskom parlamentu, a održavaju se ove nedjelje 26. svibnja. U slučaju da niste razmišljali o izlasku na izbore jer mislite da nema neke koristi od toga, pročitajte ovaj članak do kraja, jer dajemo 5 legit razloga zašto treba izaći na izbore. I to ne samo na ove izbore.

Izborima za Europski parlament članice EU, odnosno građani država članica EU odabiru predstavnike koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu. To je političko tijelo Europske unije koje je uz Vijeće ministara jedino može donijeti zakone na razini cijele unije te je jedino tijelo čije članove odabiru sami građani.

Kako bi bolje shvatili kakve odluke donosi Europski parlament i zašto to uopće postoji, pogledajte ovih 7 odluka koje su izglasali unazad nekoliko mjeseci. A sad idemo na razloge zašto trebate izaći na izbore:

Legit razlog #1: Živiš u demokraciji! Deal with it.

Civilizacija je stara nekoliko tisuća godina i kroz ta tisućljeća imali smo nekoliko oblika vladavine od kojih su najčešći bili monarhija, diktatura i demokracija. Europska unija je osnovana na temeljima demokracije, što znači da u njoj glavnu ulogu i glas imaju sami građani. Budući da živimo u predstavničkoj demokraciji, ne donosimo odluke mi sami na velikim vijećima građana, nego odabiremo one kojima dajemo svoje povjerenje da odlučuju umjesto nas. Tako funkcionira demokracija. Iskoristite svoje pravo!

Izdvojeni članak

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

Legit razlog #2: Zašto dopustiti da netko drugi bira umjesto tebe?

Ne volite kada netko odlučuje umjesto vas, zar ne? Primjerice, nećete dopustiti da vas netko natjera da jedete kikiriki ako ste alergični na njega ili nećete protiv svoje volje upisati neki faks koji vas ne zanima. Kakve to veze ima s izborima, pitate se? Pravo glasa koje imate kao građanin Hrvatske vam upravo daje pravo odabira onoga što želite. Budući da živimo u demokraciji i to u njezinom predstavničkom obliku, to znači da odabiremo one koji će nas predstavljati. Svojim glasom vi dajete potpuno pravo nekome drugom da odlučuje umjesto vas, a to je ogromna odgovornost. I onda vi ne izađete na izbore i netko drugi odabere predstavnike umjesto vas. Glupo je to dopustiti, zar ne?

Legit razlog #3: Postoji nešto što se zove D’Hondtova metoda i jako je bitna!

D’Hondtova metoda naziv je za matematički izračun kojim se određuje koliko će zastupničkih mjesta dobiti određena stranka s obzirom na broj glasova koje su dobili. Kakav je to izračun objasnili smo ovdje. Najveća zamjerka ove metode je što favorizira velike stranke nauštrb manjih zbog načina na koji se dijele zastupnička mjesta, a mala izlaznost na izbore tome svakako pridonosi. Stoga, bez obzira za koga želiš glasati, važno je izaći i iskoristiti svoj glas. Na taj način oni koji su odabrani doista predstavljaju glasove naroda kojeg predstavljaju.

Legit razlog #4: Oduzima malo vremena, a jako je učinkovito!

Da niste uopće pokazali zanimanje za politiku, unazad nekoliko dana sigurno ste vidjeli neku reklamu ili video ili čuli kratku vijest o izborima, najvjerojatnije u obliku nečije političke kampanje. Političke stranke koje su se kandidirale za ove izbore vodile su kampanju nekoliko tjedana ususret izbora, kako bi glasači čuli za njih i potencijalno im dali glas. Nije potrebno puno da se osvrnete na nešto od toga što govore i prepoznate s čijim stajalištima se slažete. Guglanje neke stranke oduzima 10 minuta života, a sam proces glasovanja traje doslovno 3 minute. Dakle, vrlo malo vremena koje morate ‘žrtvovati’ za pet godina mandata članova u Europskom parlamentu.

Izdvojeni članak

Izlazite po prvi puta na izbore? Evo kako zapravo izgleda glasovanje

Legit razlog #5: Izbij argument drugima iz rukava!

Koliko ste puta čuli starije kako su mladi inertni, nezainteresirani i da samo gledaju na sebe? Tako nešto nije ugodno za čuti, a još je gore ako su takvi komentari točni i nemaš ništa za reći u svoju obranu, zar ne? Stoga, informirajte se, ne treba vam puno vremena, izađite na izbore i pokažite sebi i ostalima da možete biti odgovorni i brinuti o društvu u kojem živite!

Izađi na izbore 26. svibnja i izaberi svog predstavnika u Europskom parlamentu! Zastupat će te punih pet godina!

Copy link
Powered by Social Snap