Pretraga

5 trikova za preživljavanje ljetovanje sa starcima

A- A+

Vrijeme ljetovanja vrijeme je kojemu se vesele manje više svi osim mladih u osjetljivoj dobi u kojoj su dovoljno odrasli da im je ljetovanje s roditeljima noćna mora, a dovoljno mladi da im se ne može povjeriti da sami borave u stanu dok su starci na moru. Evo par trikova za preživljavanje ljetovanja sa starcima!

foto: YouTube screesnhot

1. Mislite pozitivno

Imati šesnaest godina i sjediti na plaži nekog sela na Makarskoj rivijeri i posramljeno gledati u pod dok te mama maže kremom za sunčanje je traumatično iskustvo. Svi to znamo i tu nema pomoći. Sama činjenica da si tu znači da si izgubio bitku da ostaneš sam doma i sve nakon toga je čista katastrofa. 

Bez da ublažujemo koliko je ljetovanje s roditeljima grozno, moraš si izbiti takvo razmišljanje iz glave. Ako želiš išta izvući iz tih deset dana, moraš razmišljati pozitivno. To je prvi i osnovni korak na kojem se grade svi ostali trikovi. Nemoj upropastiti ljetovanje i sebi i svojim roditeljima koji su teško radili za njega. Nemoj biti malo govno koje se duri na obiteljskim slikama. Jednog dana će ti biti žao!

2. Ponesite knjigu

Čak i ako niste baš revni čitač, knjigu na ljetovanje s roditeljima morate ponijeti. Bez obzira čitate li ili ne, vidjet ćete kako ćete na moru nekako dobiti elan za čitanje. Jednostavno vam je potreban taj eskapizam koji vam ni jedan film ili serija ne mogu pružiti. U dobroj knjizi možete se potpuno izgubiti i nestati, a ako ikada želite nestati, to je za vrijeme ljetovanja sa starcima. 

Čitanje je dobro za milijun i jedan aspekt života. Ono vas uistinu obogaćuje. Zato spojite neugodno s korisnim i pročitajte neku knjigu na moru. 

Plus, izgledat ćete manje jadno curama/dečkima na plaži. Možda se nekome sviđaju intelektualci. 

3. Držite se svog rasporeda

To što ste sa starcima na moru, ne znači da morate ljetovanje provesti s njima. Držite se svog rasporeda. Na plažu idite prije ili poslije njih. Na taj ćete način izbjeći neugodu boravka na plaži sa starcima, a i njima će vjerojatno biti drago da budu malo sami. 

Važno je da naučiti cijeniti samoću. U životu je jako bitno da steknete naviku uživanja u vlastitom društvu. Ovo je savršena vježba. Naučite provoditi vrijeme sami. Ako ne znate što bi sa sobom, uzmite tu knjigu koju ste ponijeli. To je dobar početak. 

Izdvojeni članak

Ono kad starcima kažeš da ćeš upisati Muzičku akademiju

4. Budite zahvalni na hrani

Za vrijeme ljetovanja vjerojatno ćete u više navrata jesti u nekom restoranu. To si sami još ne možete priuštiti. Umjesto da se durite i rezuckate bečku šniclu, probajte nešto novo. Starci na more ne idu štedjeti. Naručite nešto što nikada niste, isporbavajte stvari, naručite i desert i predjelo. 

Hrana je užitak, a ljetovanje na kojem ne morate jesti suhe sendviče, kako bi to bilo da ste sa svojim prijateljima, ima itekako veliku prednost u tom aspektu. Vas tu časte i iskoristite to. Na taj ćete se način moći barem nečemu veseliti svaki dan.

5. Nemojte biti sramežljivi

Biti sramežljiv i biti na ljetovanju sa starcima ravno je paklu. Znamo da je teško reći ‘nemoj biti sramežljiv’ ako si sramežljiv po prirodi, ali barem probajte zatomiti svoju sramežljivost, barem dok ste tamo. Ionako se vjerojatno nikada nećete vratiti i nikoga od tamo nećete više vidjeti. 

Ako vidite neku ekipu kako igra/nogomet, odbojku, košarku na igralištu, a vama se igra, priđite. Samo ako stojite tamo moglo bi vam se dogoditi da vas pozovu da se pridružite. Čak i ako vas ne pitaju, pitajte možete li se pridružiti. Ljudi nisu tako strašni. A ako si nađete nekakvu ekipu na moru, ljetovanje sa starcima više uopće nije tako grozno.

Copy link
Powered by Social Snap