Pretraga

55 saborskih zastupnika iz raznih stranaka pozivaju CEU da dođe u Hrvatsku

A- A+

Mađarski parlament prije tri dana izglasao je zakon kojim će onemogućiti daljnji rad Central European Universityja. Zbog toga je danas zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković pozvao Vladu Republike Hrvatske da pošalje poziv CEU-u da dođu u Hrvatsku, za što je skupio 55 potpisa saborskih zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, SDSS-a, Živog zida, Mosta te manjinskih i nezavisnih zastupnika.

Foto: facebook.com/pg/istandwithceu

Prije tri dana mađarski je parlament izglasao izmjene zakona o visokoj naobrazbi koje će potencijalno onemogućiti djelovanje Central European Universityja u toj zemlji. Pojava izmjena zakona na dnevnom redu prošlog je tjedna uzrokovala peticije, prosvjede, kampanju podrške CEU-u koja je odjeknula i do Hrvatske.

Saborski zastupnik skupio 55 potpisa za poziv CEU-u da dođe u Hrvatskoj; na listi se nalaze i zastupnici Živog zida i Mosta

Tako je danas ujutro saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković skupio 55 potpisa kojim se poziva predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, koji bi trebao pozvati CEU da svoje sveučilište preseli u Hrvatsku.

– Mi niže potpisane zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora pozivamo Vas i Vladu Republike Hrvatske kojoj predsjedate da Upravi ovog Sveučilišta uputite poziv da dođe u Hrvatsku i ponudite im svu potrebnu suradnju. Vjerujemo kako bi jedna visokoobrazovna institucija ovog profila i reputacije bila izuzetak dobitak za našu Domovinu, stoji u pozivu saborskih zastupnika gdje se nalazi i svih 55 potpisa, a koje možete pregledati ispod.


Izdvojeni članak

Mađarski parlament presudio CEU: Od 2018. više neće upisivati studente

Od ukupno 55, najviše potpisa dolazi iz redova zastupnika SDP-a i to čak njih 34. Poziv je pokrenuo SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković, a među ostalima potpisao ga je i predsjednik stranke Davor Bernardić te neka poznata imena poput Sabine Glasovac i Bojana Glavaševića. Ovu je inicijativu podržalo i 6 zastupnika HNS-a, među kojima se našao predsjednik Ivan Vrdoljak, Vesna Pusić te kandidatkinja te stranke za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš.

Zanimljiva je činjenica da su se među potpisnicima našli i zastupnici Živog zida, kao i zastupnici vladajuće strane poput Mosta. Tako je ovu inicijativu svojim potpisom podržao Tomislav Panenić, zastupnik Mosta koji je u Vladi premijera Tihomira Oreškovića obnašao dužnost ministra gospodarstva. Osim njega, svoj potpis dali su zastupnici Živog zida Branimir Bunjac i Goran Aleksić kao i zastupnici HSS-a Davor Vlaović, Mladen Madjer i Željko Lenart te Tulio Demetlika kao zastupnik IDS-a. Podršku je pružio i Silvano Hrelja kao zastupnik HSU-a.

Svojim su potpisom na poziv CEU-u da dođe u Hrvatsku podršku dali nezavisni zastupnici kao i 6 zastupnika nacionalnih manjina

Među najistaknutijim podupirateljima ove inicijative koji su predstavnici nacionalnih manjina našli su se zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević. Nezavisni zastupnici, među kojima je i dalje dosta predstavnika raznih nacionalnih manjina našli su se Tomislav Žagar, Ermina Lekaj Prljaskaj, Željko Kajtazi te Furio Radin.

Na svojem Facebook profilu, Hajduković je objavio i status kojim na mađarskom, engleskom i hrvatskom poziva CEU da dođe u Hrvatsku.