Pretraga

‘Adio, profesore’: Preminuo ugledni akademik i dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu objavio je na Facebooku da je preminuo Ognjen Čaldarović, jedan od najistaknutijih hrvatskih sociologa koji je na Odsjeku za sociologiju radio od 1975. godine. Preminuo je u 75. godini, a od njega su se osim djelatnika Fakulteta oprostili i studenti.

ognjen čaldarović

Foto: Unsplash, Filozofski fakultet u Zagrebu | Facebook

Filozofski fakultet u Zagrebu objavio je tužnu vijest o smrti istaknutog profesora i sociologa Ognjena Čaldarovića. Dobitnik brojnih priznanja koji je predavao generacijama studenata preminuo je u 75. godini.

Bogata biografija

Ognjen Čaldarović rođen je u Sarajevu 1947. godine. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1971. godine gdje je bio i zaposlen od 1975. godine. Sociologiju je doktorirao 1980. godine, a od 1986. godine bio redoviti profesor na Filozofskom fakultetu. Ondje je mentorirao generacije studenata te predavao brojne kolegije.

– Profesor Čaldarović imao je prebogatu biografiju da bi ju bilo moguće navesti u cjelini, stoga samo naglašavamo neke njene elemente. Profesor Čaldarović bio je zaposlen na Odsjeku za sociologiju od 1975. godine, predavao je čitavom nizu generacija brojne temeljene kolegije, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika, mentorirao je nebrojene diplomske, magistarske, specijalističke i doktorske radove te je bio autor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, napisao je Filozofski fakultet na svojoj Facebook stranici.

Izdvojeni članak

Kakva tuga, preminuo student zagrebačkog faksa: ‘Pamtit ćemo ga kao marljivog i dragog kolegu’

Brojna priznanja

Ognjen Čaldarović je za svoj rad dobio brojna priznanja struke, uključujući Povelju Filozofskog fakulteta 2017. godine, koja je najviše javno priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe na unapređenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za životno djelo.

Dobitnik je i priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu, a radio je i kao urednik Revije za sociologiju od 1982. do 1985. godine.

‘Adio profesore’

Od profesora Čaldarovića su se oprostili i brojni studenti.

– Fantastičan profesor, divan čovjek, moj mentor. Pamtit ćemo vas po ljudskosti, originalnim predavanjima i nasmijanim očima. Adio profesore, napisala je jedna bivša studentica na Facebooku.

 

ognjen čaldarović
Share via
Copy link
Powered by Social Snap