Pretraga

Adolescenti iz obitelji orijentiranih na uspjeh u velikom riziku od mentalnih problema

A- A+

Tinejdžeri koji odrastaju u obiteljima jako usmjerenima na uspjeh često pate od ekscesivnog stresa te proživljavaju psihičke slomove i ‘izgaranje’.

Sve više i više adolescenata traži profesionalnu pomoć zbog poremećaja intenzivne tjeskobe i ogromnog stresa kojeg proživljavaju jer žive u obiteljima koje su jako orijentirane na uspjeh.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće otkriće: Adolescenti koji redovito puše travu skloniji samoubojstvu

Zbog obitelji orijentiranih na uspjeh trpe ogroman stres

Tinejdžeri iz aspiracijskih obitelji pate od emotivnog pregorijevanja zbog količine stresa kojeg proživljavaju iz straha da budu neuspješni. To je potvrdila psihologinja Tanya Byron, koja upozorava kako tinejdžeri danas odrastaju u društvu u kojem se na rizike ne gleda blagonaklono.

Takva djeca, tvrdi psihologinja, žive u svijetu kreiranom kao balon oko njih.

– Ona su pod velikim pritiskom u akademskom sistemu, zbog čega vidim 15-godišnjake i 16-godišnjake u stanju ‘pregorijevanja’ od stresa, na razini koju inače prolaze tek neke odrasle osobe. Viđam mlade ljude koji ne znaju kako i što znači biti neuspješan, a preuzimanje rizika i neuspjeh nisu im dopušteni, rekla je Byron.

Izdvojeni članak

Evo zašto su adolescentice sklonije depresiji

Žive pod staklenim zvonom

Upravo zbog takvih stvari sve je više mladih adolescenata koji se obraćaju psiholozima zbog velika anksioznosti koju osjećaju. Za to su krivci njihove aspiracijske obitelji, koji ih štite od svakog neuspjeha i čine sve kako bi djeca izbjegla rizik, ili još gore, neuspjeh.

Kako mladi stare, sve su veći njihovi problemi pri nošenju s takvom gomilom stresa i pritiska. Profesionalna pomoć tada je jedino što im može pomoći da prevladaju takvo stanje, piše Mail Online.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap