Afera Indeks: Osuđenik za preprodaju ispita više se ničega ne sjeća zbog alkohola

U osječkoj aferi Indeks 38 je optuženika, a svega šest ih nije pristalo na pogodbu s Uskokom. Kako bi se utvrdila njihova odgovornost, suđenje za kupovinu i prodaju ispita na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku počelo je krajem prošle godine. Prošli tjedan pri Županijskom sudu u Osijeku svjedočio je i jedan od već optuženih posrednika, koji se više ne sjeća detalja, jer je u to vrijeme previše pio.

foto: www.newsledge.com

Nastavljeno je suđenje zbog korupcije na Ekonomskom fakultetu u Osijeku za šest optuženih koji nisu pristali na nagodbu s USKOK- om. Profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dažen Šestić te posrednik Božo Omazić ne osjećaju se krivim.

Optužnica ih tereti da su tijekom 2010. i 2011. u više navrata prodavali ili kupovali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta, bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, za što su profesori primali novac i razne poklone ili usluge.

Suđenje za aferu Indeks: Prase, janje i tisuću eura za dvojku

Za prolaz platila janje, prase i 1000 eura

Profesora Crnjca tereti se da je od tri studentice zatražio neka mu za prolaz prepišu znanstvene radove. Osim toga, protiv profesora je podignuta optužnica i jer je njegov kolega Goran Marijanović preko posrednika Ivana Vukadinovića kod Crnjca sredio prolaz studentici Barbari Lukovečki, a oni su za uzvrat podijelili janje, prase i 1000 eura.

Vukadinović je priznao da je kao posrednik studentima sređivao kupnju ispita i nagodio se s USKOK-om za blažu kaznu, a prošli tjedan pozvan je na svjedočenje pri Županijskom sudu u Osijeku.

Tijekom ispitivanja tužiteljstva, posrednik Vukadinović izjavio je kako se više ne sjeća detalja. Na pitanje sjeća li se nekog janjeta i praseta rekao je da nema pojma, jer je taj perio bilo svega, a u to vrijeme je puno i pio pa se ni toga više ne sjeća, piše Večernji list.

Iz USKOKA-a tvrde da je iskaz neistinit

Iz USKOK-a su stavili primjedbu kako je iskaz neistinit te pogoduje drugim optuženicima. Vukadinović je na to odgovorio kako nikome ne pogoduje jer je on svoju kaznu prihvatio i služi je te se jednostavno ne sjeća.

I profesor Crnković tereti se da je prodao ispit Barbari Lukovečki. Za trojku kod profesora Crnkovića Lukovečki je platila 800 eura, od čega je 500 dobio profesor, a 300 posrednik Ivan Vukadinović.

Božo Omazić, vlasnik trgovačkog lanca Bljemerkant, tereti se da je posredovao da student Branko Maravić dobije dvojku koja mu je trebala ispuniti uvjet za upis u treću godinu.

Studente Draganu Karlušić i Dražena Šestića tereti se da su prošli na ispitima kojima nisu pristupili.

Odgovori