Pretraga

Agonomija ponudila objašnjenje za počasni doktorat generalu Mladenu Markaču

U petak smo ekskluzivno objavili kako je Agronomski fakultet u Zagrebu pokrenuo proceduru dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu umirovljenom generalu Hrvatske vojske Mladenu Markaču. Danas nam je dekan Agronomije, profesor Zoran Grgić, ponudio objašnjenje ove inicijative Agronomskog fakulteta. Donosimo ga u nastavku.

Foto: srednja.hr/screenshot: YouTube

Fakultetsko vijeće Agronomskog fakulteta u Zagrebu na svojoj je siječanjskoj sjednici prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Hrvatske vojske. Prijedlog je, kako je vidljivo iz zapisnika sjednice, podnio Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta i prodekan izv.prof.dr.sc. Nikice Šprema.

‘Prijedlog počasnog doktorata generalu Mladenu Markaču predstavlja vrednovanje njegovog kvalificiranog doprinosa Fakultetu i Sveučilištu’

Upitali smo dekana Agronomskog fakulteta, profesora Zorana Grgića, može li nam ustupiti obrazloženje prijedloga za dodjelu ovog počasnog doktorata na temelju kojeg je Fakultetsko vijeće prihvatilo prijedlog. Dekan nam je danas odgovorio na upit, a prenosimo ga u cijelosti.

EKSKLUZIVNO Agronomija želi dodijeliti počasni doktorat generalu Mladenu Markaču

– Osobno vjerujem da je u zadnjoj rečenici obrazloženja prijedloga Zavoda koja je sastavni dio zaspisnika najbolje objašnjeno.“Prijedlog počasnog doktorata generalu Mladenu Markaču predstavlja vrednovanje njegovog kvalificiranog doprinosa Fakultetu i Sveučilištu, posebice u području utemeljenja i razvoja rada znanstveno-nastavnog pokušališta Agronomskog fakulteta te provedbe diplomskog i pripreme poslijediplomskog specijalističkog studija iz područja lovstva, što je dalo posebnu širinu akademskim aktivnostima te sveukupne promocije rada i ugleda Agronomskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.“ Po odluci Fakultetskog vijeća, daljne korake ćemo uskladiti s odgovarajućim službama Sveučilišta u Zagrebu, rekao nam je dekan Grgić.

Prijedlog bi trebao biti upućen rektoru i Senatu Sveučilišta

Po uvriježenoj proceduri, nakon što je Agronomski fakultet na sjednici Vijeća prihvatio ovaj prijedlog, on bi sada trebao biti upućen rektoru i Senatu Sveučilišta u Zagrebu, s prijedlogom osnivanja povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata.

Kao što smo ranije istaknuli, umirovljeni general Mladen Markač strastveni je lovac. Bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a RH u vrijeme Domovinskog rata. Rodio se u Đurđevcu 1955., a poslije srednje škole upisao je Kineziološki fakultet, tadašnji DIF. Diplomirao je 1982. Haaški sud protiv njega je podigao optužnicu 2004. godine. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 2011. proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora. U studenom 2012. oslobođen je svih optužbi pravomoćnom presudom i pušten na slobodu.

Agonomija ponudila objašnjenje za počasni doktorat generalu Mladenu Markaču
Share via
Copy link
Powered by Social Snap