Pretraga

Akademija zavijena u crno: Preminuo ugledni akademik, bio je i bivši ministar

A- A+

Ovoga ponedjeljka preminuo je akademik i istaknuti hrvatski ekonomist, Zvonimir Baletić (87). Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te nekadašnji ministar u Vladi demokratskog jedinstva.

Foto: HAZU/srednja.hr

Kako je priopćeno iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u 87. godini života preminuo je akademik Zvonimir Baletić. Bio je istaknuti hrvatski ekonomist, redoviti član HAZU-a te nekadašnji ministar u Vladi demokratskog jedinstva.

Baletić se, inače, rodio 1936. godine u Kljenku kraj Vrgorca. Osnovnu školu započeo je u Egiptu, a završio u Dubrovniku, dok je gimnaziju završio u Splitu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1959. godine, gdje je 1964. godine stekao doktorat znanosti iz ekonomije.

Iste je te godine izabran za docenta na Ekonomskom fakultetu, kao i za direktora Agrarnog instituta. Godine 1965. dobiva stipendiju Fordove fondacije za poslijedoktorski studij na Sveučilištu u Chicagu, gdje obrađuje temu Poljoprivreda u ekonomskom razvoju pod mentorstvom nobelovca Theodorea W. Schultza, stoji u njegovoj biografiji na web stranici HAZU-a.

Izdvojeni članak
zvonimir šeparović

Sveučilište u Zagrebu uvijeno u crno, umro bivši rektor i ugledni profesor: ‘Vječna mu slava i hvala’

Kada se vratio iz SAD-a, izabran je za docenta na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 1986. postaje izvanredni profesor. Zbog političkog angažmana u Hrvatskom proljeću zabranjen mu je rad na Fakultetu i predavanja na Sveučilištu, pa se 1974. godine zapošljava u Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Osim rada u Institutu, angažirao se za formiranje Europskog pokreta Hrvatska i uspostavi višestranačkog sustava te je bio među osnivačima Socijaldemokratske stranke Hrvatske. Godine 1990., vraća se na FPZG kao redovni profesor, a predavao je i na EFZG-u. Godinu dana nakon povratka u profesorske vode, Baletić postaje član Vlade demokratskog jedinstva kao ministar bez portfelja zadužen za pojedine misije i za odnose s UNPROFOR-om. Godine 2004. izabran je za redovitog člana HAZU-a.

Copy link
Powered by Social Snap