Pretraga

Ako pušite ‘mentolke’ imate veće šanse za ovisnost

A- A+

Američko istraživanje pokazalo je kako djeca koja eksperimentiraju s cigaretama koje sadrže mentol imaju veće izglede razviti ovisnost o duhanu od vršnjaka koji pokušavaju pušiti obične cigarete.

Znanstvenici u Americi su proveli istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko desetaka tisuća učenika i utvrdili kako djeca koja puše cigarete s mentolom imaju 80 posto veće izglede postati pušači tijekom sljedećih nekoliko godina u usporedbi s onima koji puše obične cigarete.

www.aktual.hr

Izdvojeni članak

Pušenje u filmovima negativno utječe na mlade

– Ovo istraživanje potvrđuje ranije nalaze da cigarete s mentolom predstavljaju potencijalni faktor rizika da djeca postanu pravi pušači, rekao je voditelj istraživanja James Nonnemaker s istraživačkog instituta RTI u Sjevernoj Karolini.

Mišljenje stručnjaka je kako cigarete s mentolom lakše razvijaju ovisnost kod ljudi jer njihov miris čini proizvod manje odbojnim.

Od 47 tisuća starijih srednjoškolaca, koji su u istraživnju sudjelovali tri godine, 1 800 učenika je počelo eksperimetirati s cigaretama, a trećina njih je konzumirala ‘mentolke‘.

Do kraja istraživanja trećina djece potpuno je prestala pušiti, dok ih je 15 posto postalo pravim pušačima, od čega je puno veći broj onih koji su počeli eksperimentirati s cigaretama s mentolom.

Ranijim istraživanjem se pokazalo da ‘mentolke’ povećavaju rizik od moždanog udara više nego obične cigarete.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap