Pretraga

Alarmantno: Hrvatska u vrhu po opijanju učenika na tjednoj bazi

A- A+

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika pokazalo je da Hrvati imaju loše prehrambene navike, puše i konzumiraju alkohol više od europskog prosjeka. U ispitivanjima je sudjelovalo gotovo šest tisuća učenika i učenica iz Hrvatske u dobi od 11-15 godina.

Ilustracija: stuff.co.cz

Jučer su objavljeni rezultati istraživanja Health Behaviour in School-aged Children, što je međunarodno istraživanje koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i to u više od 40 zemalja i regija Europe. Kod nas se provodi od 2002. godine, a nositelj je istraživanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz suglasnost MZOS-a i podršku Ministarstva zdravlja.

Izdvojeni članak

Evo kakve sve loše stvari radite sebi kada preskačete doručak

Loše prehrambene navike hrvatskih učenika

Čak trećina učenica u dobi od 15 godina svoje zdravlje ocjenjuje lošim i nije zadovoljna svojim fizičkim izgledom, što je zabrinjavajuće za tako osjetljivu dob. Iako je debljina češća kod muškog spola, djevojke su češće sklone misliti da su predebele te pokušavaju smršaviti, pa je tako trećina ispitanica na nekoj vrsti dijete. Kada su u pitanju jedanaestogodišnjaci, Hrvatska je deseta po redu po pretilosti učenika.

Prehrambene navike petnaestogodišnjaka izrazito su loše, čak polovica njih ne doručkuje, a samo trećina ispitanih voće konzumira svakodnevno. U samo 5 ili 6 zemalja manji je dio učenika koji redovito doručkuju, a u 8 zemalja manji je dio onih koji svakodnevno jedu voće.

Iako tjelesna aktivnost opada porastom dobi i samo je 25 posto učenika i 12 posto učenica aktivno jedan sat ili više koliko se preporučuje u toj dobi, Hrvatska je među deset zemalja s najvećom razinom tjelesne aktivnosti učenika.

Izvor: HBSC

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

Hrvatska pri vrhu zemalja s brojem učenika pušača i konzumenata alkohola

Hrvatska je među zemljama s najvećom učestalosti pušenja kod petnaestogodišnjih učenika, čak smo treći na toj ljestvici. Trend češćeg pušenja djevojaka iz 2006. je zaustavljen, pa je tako sada više pušača muškog spola. Iako se prema nekim pokazateljima može govoriti o blagom smanjenju pušenja posljednjih godina u Hrvatskoj, očito promjene još uvijek nisu dovoljno pozitivne, jer smo i šesti po broju pušača u dobi do 13 godina.

Još je jedan veliko problem i konzumacija alkohola, koja je u mnogim europskim zemljama prihvaćen oblik ponašanja. Za mlade ono može predstavljati simbol približavanja svijetu odraslih, odraz želje prema nezavisnosti i samostalnosti. Konzumacija alkohola izravno je povezana s rizičnim ponašanjem i nerijetko sukobom sa zakonom. Prekomjerna konzumacija alkohola, pogotovo u tako ranoj dobi, može dovesti do stvaranja ovisnosti.

Iz tih razloga zabrinjava činjenica kako je hrvatska između 3 do 6 zemalja u kojima se najviše učenika opija, te redovito pije svakog tjedna. Učenici češće piju alkoholna pića od učenica. Opijanje jednom u životu, može se dogoditi slučajno pa se tako opijenost 2 ili više puta u životu u istraživanju prikazalo kao moguće rizično ponašanje. Tako se čak 40 posto dječaka u dobi od 15 godina opilo 2 ili više puta.

Hrvatska je i među 10 zemalja s najčešćom uporabom marihuane kod učenika, a posebno je zabrinjavajuće da samo 53 posto spolno aktivnih petnaestogodišnjaka koristi kondom

Cjelokupni zaključak istraživanja je da su zdravlje i dobrobit učenika u sličnoj situaciji kao i u većini drugih zemalja. Zabrinjava nizak udio učenika koji vole škole, nepovoljna situacija u prehrambenim navikama te u rizičnim ponašanjima- pušenju i pijenju alkohola.

Izvor: HBSC

Copy link
Powered by Social Snap