Pretraga

Amerikanci izabrali najmlađeg kongresnika ikad: Ima 25 godina i poznati je aktivist

A- A+

Maxwell Frost, 25-godišnji aktivist iz Floride najmlađi je kongresnik SAD-a. Izabran je na ovotjednim midterm izborima. Poznat je po aktivizmu za kontrolu oružja, zalaže se za dekriminalizaciju seksualnog rada i konzumacije marihuane, a na društveno-političkoj sceni aktivan je još od kampanje bivšeg predsjednika Baracka Obame.

maxwell frost

Maxwell Frost, 25-godišnji kongresnik iz Floride
Foto: Youtube screenshot; Good Morning America

U utorak 8. studenog održani su izbori za trećinu američkog Senata i Predstavnički dom Kongresa. Glasovi se još uvijek zbrajaju, no po svemu sudeći, građani su izabrali najmlađeg kongresnika ikad. Maxwell Frost dolazi iz Floride, ima 25 godina, iz Latino je obitelji, a u njegovom se domu, kako je rekao, govori englesko-španjolski.

– POBIJEDILI SMO!!! Večeras smo ispisali povijest. Ispisali smo povijest za stanovnike Floride, za Generaciju Z, i za svakoga tko misli da zaslužujemo bolju budućnost. Neizmjerno sam zahvalan na prilici da predstavljam svoj dom u Kongresu SAD-a, napisao je Maxwell Frost na Twitteru.

Generacija koja će sve promijeniti

Na izglednoj pobjedi i ulasku u donji, Predstavnički dom Kongresa čestitao mu je i poznati demokrat Bernie Sanders, nesuđeni predsjednički kandidat te stranke. Na društvenim je mrežama istaknuo kako će izabrani kongresnik biti prvi predstavnik Generacije Z u američkom Kongresu te kako se raduje suradnji u Washingtonu.

Generacija Z glasi za generaciju koja će sve promijeniti. Mladi su to rođeni krajem 1990-ih godina  i početnih nekoliko 2000-ih. Tehnologija im je, praktično, odmalena pri ruci, a odrasli su na društvenim mrežama. Isto tako, oduvijek su ih okruživali brojni socijalni problemi koji su se gomilali dok su ih njihovi prethodnici uglavnom zanemarivali.

Frost je poznat kao aktivist u svojoj lokalnoj zajednici. Sa svime je počeo još prije deset godina, kada je bio uključen u kampanju bivšeg predsjednika Baracka Obame. Bio je volonter unutar Newtown Action udruženja, organizacije koja je nastala nakon masovne pucnjave u osnovnoj školi Sandy Hook.

Izdvojeni članak

Evo kako bi milenijalci i generacija Z riješili 10 svjetskih problema da su na vlasti

Preživio je pucnjavu

Poznat je upravo po dizanju svijesti o štetnosti oružja i činjenici da je to najčešći uzročnik prerane smrti kod američke mladeži. Ranije je bio poznat kao aktivist koji se zalagao za prava Palestinaca, no onda je tijekom ove godine promijenio svoj stav glede ovog vanjskopolitičkog pitanja. Bio je zasut suzavcem, policija ga je uhitila, proživio je život kao rasna manjina u SAD-u.

Osobno je preživio jedan incident s pucnjavom na tulumu za Noć vještica 2016. u centru Orlanda, u Floridi. Poznat je i kao zeleni aktivist, a uz kontrolu oružja, zalaže se za dekriminaliziranje konzumacije marihuane i seksualnog rada. Poznat je po izjavi da želi izgraditi ‘budućnost bez zatvora’.

Za manje od dvije godine i nas u Hrvatskoj očekuju višestruki izbori. Tijekom 2024. birat ćemo ne samo zastupnike u nacionalnom parlamentu – Hrvatskom saboru – već i u Europskom parlamentu, a koncem godine bit će održani i predsjednički izbori. Tek nam ostaje za vidjeti hoćemo li i mi izabrati barem jednog ovako mladog predstavnika.

maxwell frost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap