Anketa: Može li itko vjerovati da natječaj Sveučilišta u Zagrebu nije namješten?

Kao maturant strašio sam se akademije i autoriteta sveučilišnih profesora, sve dok nisam došao na prijemni ispit. Šokirala me prepisivačina kakva nije viđena niti u srednjoj školi na Latinskom s žutim mementom ispod klupe. Profesor uopće nije mogao uspostaviti kontrolu nad masom tinejdžera koji na sve moguće neakademske načine žele zaraditi ulaznicu na akademiju. Od onda, ugled Sveučilišta mi svakodnevno pada u očima. Posljednji slučaj natječaja za radno mjesto Sveučilišta u Zagrebu pri tome mi samo učvršćuje stav. Traži se stručni/a suradnik/ca u Uredu za ljudske resurse koji mora imati dvije godine radnog iskustva i isključivo diplomu s komunikologije i kroatologije. Zašto je kombinacija ovih dviju diploma jedina moguća za dobivanje ovog posla je odgovor koji nismo uspjeli dobiti s cijenjenog Sveučilišta, pa pitamo vas, vjerujete li da je ovaj natječaj čist?

screenshot srednja.hr

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Sveučilište u Zagrebu traži jednog zaposlenika/cu na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom, natječaj je otvoren prije manje od tjedan dana, sve do sutra 6. prosinca. Traži se stručni/a suradnik/ca u Uredu za ljudske resurse, a uvjet je barem dvije godine iskustva te završen diplomski sveučilišni studij komunikologije i kroatologije. Takvu kombinaciju diploma, jedino se na Sveučilištu, ali i u cijeloj zemlji, može dobiti na Hrvatskim studijima. Popis kolegija koji se slušaju na komunikologiji i kroatologiji ne otkrivaju niti jedan koji može pomoći u Uredu ljudskih resursa.

Favoriziraju se diplome koje nemaju veze s poslom ljudskih resursa

Puno prirodnije bi bilo tražiti psihologe za taj natječaj, kojih ima i na Hrvatskim studijima, ali njima prijeti isključenje s Hrvatskih studija i pretvaranje u poseban sveučilišni odjel, što je još jedna tema o kojoj službeno na Sveučilištu ne žele pričati. Jedini način komuniciranja rektora je putem priopćenja jer tako može izbjeći teška pitanja, o čemu smo već podrobnije pisali.

Akademski naivno, kontaktirali smo Sveučilište i po pitanju mini afere stručnog/e suradnika/ce u Uredu za ljudske resurse čija je primarna funkcija zapošljavanje drugih ljudi (!), ali bez odgovora i nakon pet dana.

Znanstveno znatiželjno, zanimalo nas je zašto su navedene dvije diplome potrebne za posao stručnog suradnika u Uredu za ljudske resurse te zašto je natječaj limitiran samo za diplomante Hrvatskih studija?

Čovjek shvati nakon desetak raznih upita da poštenje i transparentnost nisu vrline koji su dio akademije pa niti ekskluzivni natječaj za suradnika/cu ne čudi. Pitamo stoga vas, dragi čitatelji/ce, jeste li svjesni toga ili smatrate da je natječaj u kojem se favoriziraju struke koje nemaju veze s ljudskim resursima, sasvim uredan?

Velika anketa: Je li natječaj Sveučilišta u Zagrebu namješten?

Cijeli natječaj možete pročitati na stranicama burze, a izdvajamo najbitnije dijelove. Svakako ne zaboravite odgovoriti na anketu koja se nalazi na kraju teksta. Tražimo barem jednu osobu koja ima nadu u poštenje akademije.

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

za popunu radnog mjesta I. vrste složenosti poslova – stručni suradnik u Uredu za ljudske resurse, na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom,

1 izvršitelj (m/ž)

Stručni uvjeti:

  • završen diplomski sveučilišni studij komunikologije i kroatologije
  • najmanje dvije godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u sustavu visokog obrazovanja
  • poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • napredno znanje rada na računalu na razini samostalnog korištenja standardnih alata (MS Office: Word, Excel, PowerPoint i sl.)
  • dobre komunikacijske i organizacijske sposobnosti
  • dobro pisano i usmeno izražavanje, sklonost timskom radu, samostalnost, odgovornost, kreativnost, proaktivan pristup radu

p.s. Sveučilište plaća prijevoz do radnog mjesta

Nakon našeg upita, Sveučilište u Zagrebu promijenilo natječaj koji je i dalje sporan. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Je li natječaj Sveučilišta u Zagrebu namješten?

Odgovori