Pretraga

Anketa otkrila koliko građana podržava obavezne COVID potvrde za srednjoškolce u Hrvatskoj

A- A+

Od prošlog tjedna zaposlenici škola obavezni su prilikom dolaska na posao predočiti COVID potvrde ili se testirati na koronavirus. Prema anketi HRT-a, HRejting, trećina građana podržala bi uvođenje COVID potvrda i za srednjoškolce, odnosno njih 60% ne bi.

Ilustracija: Unsplash

U Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati nove ankete HRejting koja je ispitivala odnos ispitanika prema odabranim mjerama za suzbijanje pandemije donesenima u drugim europskim zemljama. Istraživanje je provedeno od 15. do 17. studenog na uzorku od 1.400 ispitanika, najveća pogreška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja 95%.

Posljednje pitanje odnosilo se na uvođenje COVID potvrda za učenike srednjih škola, koji bez njih ne bi mogli pohađati nastavu. Rezultati kažu kako 60% ispitanika ne bi podržalo tu mjeru, a 33% bi podržao uvođenje COVID potvrda za srednjoškolce. Ostatak ispitanih nije siguran ili nije želio odgovoriti na pitanje.

Podsjetimo, prema odluci Stožera, COVID potvrde obavezne su za zaposlenike javnih i državnih službi, dakle i zaposlenike škola. Izričito je navedeno kako se ta obaveza ne odnosi na učenike. Odluka ne obavezuje ni studente da za ulazak u prostorije fakulteta moraju imati COVID potvrdu ili test, ali sama visokoškolska ustanova može donijeti drugačiju odluku, što su neki fakulteti i učinili.

Ispitanici su u sklopu HRejtinga odgovarali i na druga pitanja, pa ih tako 55,5% ne podržava uvođenje lockdowna za necjepljene koji ne bi smjeli izlaziti iz kuće osim s opravdanim razlogom, dok ih 39,4% podržava istu mjeru, prenosi HRT. Na pitanje podržavaju li uvođenje COVID potvrda za ulazak u kafiće restorane, frizerske salone, teretane, njih 55% podržalo bi tu mjeru, a oko 40% ne.

Mjeru uvođenja COVID potvrde za sve zaposlene u javnom i privatnom sektoru, kao što je to napravila Italija podržalo bi 53,5% posto ispitanika, a oko 40% ne bi. Uvođenje COVID potvrda za sve vjernike na molitvama u vjerskim objektima podržalo bi 53% ispitanika podržalo bi mjeru, a njih 39,5% ne bi, prenosi HRT.


Ispred Ministarstva jučer je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

covid potvrda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap