Pretraga

Austrija je obećana zemlja za tisuće studenata iz Hrvatske i BiH

A- A+

Studenti iz BiH i Hrvatske koji nemaju dovoljno financijskih sredstava za studiranje u vlastitoj državi, odlaze u Austriju. Na sveučilištima u Beču, Grazu ili Klagenfurtu cijene godišnjih školarina se protežu od 34 do 380 eura, što je znatno jeftinije od školarina u njihovim zemljama. 

Zbog financija studenti iz Hrvatske i BiH odlaze u Austriju

Ove se godine oko 3 tisuće studenata iz BiH uputilo na studij u Austriju, prenosi Tuzlalive.ba. Većina ih odlazi iz svoje države zbog boljeg obrazovnog sustava, većeg izbora studija i lakšeg upada, boljih financijskih uvjeta te lakšeg pronalaska posla. Prijemnih na većini fakulteta nema, a cijena školarine na tehničkim studijma je 34 eura, dok na ostalim fakultetima ne prelazi 380 eura.

Situacija s hrvatskim studentima ne razlikuje se previše. Iako su privatni smještaji, primjerice u Beču skuplji nego u Zagrebu, kada se usporede školarine i ostali troškovi, svakako im je se više isplati studirati u susjednoj zemlji. Najčešći gradovi u koje odlaze su Beč, zatim Graz i Klagenfurt.

Potrebno je poznavanje jezika i studentska viza

Ukoliko poznajete jezik, dovoljno je položiti EPD i OSD ispite, posjedovati studentsku vizu i spremni ste za bilo koji fakultet. Ako ne baratate dovoljno dobro jezikom, sam fakultet vam omogućuje do dvije godine učenja, zatim polažete ispite iz poznavanja istoga i nakon toga krećete sa studiranjem.

Austrijanci se distanciraju od inozemnih studenata

Jedina negativna stvar je ta što Austrijanci nisu previše druželjubivi prema inozemnim studentima. Studenti u njihovoj zemlji su grupirani po principu svoj sa svojima.

– Ja iskreno nemam austrijskih prijatelja jer je prevelika razlika u mentalitetu. Imam poznanike koji su skroz fer i spremni su pomoći, ali se ne trude zbližavati s nama. Svi se drže na distanci, rekla nam je Kata koja je iz BiH otišla studirati arhitekturu u Beču.

Austrija je obećana zemlja za tisuće studenata iz Hrvatske i BiH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap