Pretraga

Bandić organizirao pressicu o ničemu pa na njoj govorio da se uvođenjem informatike želi istjerati vjeronauk iz škola

A- A+

Milan Bandić danas je održao je konferenciju za novinare pod nazivom ‘Vjeroučitelj Bagarić ukrao je Božić, ministrica Divjak školske praznike’. No, naizgled efektnim naslovom pressice, očito se željela prikriti sva praznina i heterogenost interesa… pardon tema koje su se tamo nastojale plasirati u javnost. Koliko je zbunjujuće izgledala cijela ta predstava, svjedoči i podatak da od brojnih okupljenih novinara, nijedan nije postavio baš nikakvo pitanje. Valjda iz razloga što nisu shvatili koja je tema ove konferencije za medije.

Screenshot: Index.hr

Uz obveznu dozu upiranja prstom u nadsile ‘netko vlada medijima’ , gradonačelnik Zagreba se pitao ‘pod kojim je zakonom uvedena informatika? Osim da istjeramo vjeronauk i uvedemo informatiku.’

Iza ‘kurikularne reforme kriju partikularni interesi pojedinaca’, navodi gradonačelnik. Vjerojatno kriju, a jedan takav možda ima članica njegove stranke Gordana Rusak, koja se svojevremeno kandidirala za voditeljicu Ekspertne radne skupine, a podsjetimo i da je kao čelnica saborskog Odbora za obrazovanje, tražila proširenje ERS-a s deset novih članova, s argumentom podzastupljenosti STEM stručnjaka.

Gordana Rusak je govorila i na današnjoj pressici te je izrazila zabrinutost za stručnost kadrova koji će predavati informatiku u osnovnim školama.

– Nije objavljen javni poziv na koji bi se nastavnici informatike javljali. Složit ćete se sa mnom da informatiku ne može ponavljati bilo tko nakon nekoliko dana tečaja. Svaka reforma zapravo pada na ljudima. Možemo najbolje opremiti učionice, ali ako nema ljudi koji znaju što rade, reforma će propasti, rekla je Rusak.

Na konferenciji je govorila i Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Ona se dotakla kurikuluma, čiji je značaj nastojala umanjiti u odnosu na sve probleme i poteškoće, koje hrvatski obrazovni sustav ima. Pri tome je ipak navela da se o obrazovanju treba govoriti pozitivno.

– Revizija kurikuluma je činjenica koja se treba odvijati. Kreatori kurikuluma nisu čarobnjaci. U obrazovanje treba uložiti. Treba pogledati školske zgrade i dvorane. Moramo priznati koliko nam toga nedostaje. Nadam se da ovaj trenutak može biti poticaj da o obrazovanju govorimo u pozitivnom kontekstu. Možemo pomoći učiteljima da budu profesionalni i autonomni. Obrazovanje mora biti prioritet, ali bez nacionalnog konsenzusa to nije to, rekla je Pavičić Vukičević.

Nakon završnog obraćanja gradonačelnikove zamjenice te nakon što je Gordana Rusak iskazala zabrinutost za kadar koji će podučavati informatiku, gradonačelnik je u završnom činu se zapitao s kojim se to ciljem nastoji uvesti informatika, a prije toga je progovorio i o jedinoj neslomljivoj instituciji hrvatskog čovjeka.

– Netko je od kurikularne reforme to pretvorio u vanzemaljski smisao. Pri tome nema ni cilja ni sasdržaja. Vi postavite pitanje tko je to i što se događa. Jedina ćelija, jedina srčika i jedina zdrava institucija koja je ostala na okupu je obitelj. Sve se uspjelo rastočiti osim obitelji. Od kurikularne reforme se napravila revolucionarna parola. Iza nje se kriju partikularni interesi pojedinaca. Pod kojim zakonom je uvedena informatika? Osim da istjeramo vjeronauk i uvedemo informatiku. I onda udri po vjeronauku, Kaptolu i vjeroučiteljima zbog jedne neodgovorne osobe, dodao je Bandić.

Bandić organizirao pressicu o ničemu pa na njoj govorio da se uvođenjem informatike želi istjerati vjeronauk iz škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap