Pretraga

Bandić udario po džepu srednjoškolaca: Imena stipendista poznata od studenog, a na račun još nisu primili ni kune

A- A+

Još od školske godine 2003./2004. Grad Zagreb dodjeljuje stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Cilj ove stipendije poticanje je učenika na upis trogodišnjih obrtničkih programa traženih na tržištu rada. Rezultati natječaja za dodjelu ovogodišnje stipendije objavljeni su još 21. studenog 2017., a stipendiju je dobio 101 srednjoškolac. No, gotovo pola godine od objave rang liste i samo dva mjeseca prije kraja školske godine, na račun ovih srednjoškolaca nije sjela niti jedna kuna gradske stipendije.

Foto: srednja.hr|screenshot: YouTube

Redovni zagrebački srednjoškolci koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva i ove su godine mogli sudjelovati u natječaju za stipendiju koju im dodjeljuje Grad Zagreb. Osim deficitarnosti zanimanja za koje se obrazuju, kriteriji za dobivanje stipendije su uspjeh u sedmom i osmom razredu, postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata.

Radi se plan stipendiranja za sljedeću godinu, a još nisu isplaćene ovogodišnje stipendije

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Ipak ništa od Građanskog odgoja u Zagrebu: Ostajemo na Bandićevom odgoju!

Te kriterije ove je školske godine ispunio 101 kandidat. No, nitko od njih, pola godine od objave rezultata natječaja i samo dva mjeseca prije kraja školske godine, od svoje zaslužene stipendije nije dobio ni kune.

– Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo obratio se vijećnicima u gradskim četvrtima s molbom za popunjavanje ankete o deficitarnim djelatnostima. OK, radi se plan stipendiranja za sljedeću školsku godinu i sve bi bilo dobro da Grad Zagreb uredno isplaćuje stipendije za tekuću školsku godinu. Od početka školske godine nije isplaćena niti jedna mjesečna stipendija za učenike u strukovnim školama, bez obzira na to što je prijedlog s imenima svih 101 učenika stipendista potpisan od strane Ivice Lovrića 21. studenog 2017., poručuje Most nezavisnih lista – Zagreb.

Upozoravaju i na to da je Odlukom o stipendiji Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, utvrđeno je da će se godišnje dodjeljivati do 150 stipendija.

– Odlukom je planirana dodjela gotovo 50 posto više stipendija od dodijeljenih, no izgleda da ‘nema’ sredstava ni za predloženih 101. Zato se redovno dodjeljuju ogromna sredstva raznim interesnim udrugama, privatnim klubovima, za golf turnire i slično, poručuju iz zagrebačkog ogranka Mosta.

Učenici još nisu potpisali ugovore o stipendiranju

Izdvojeni članak

Bandić organizirao pressicu o ničemu pa na njoj govorio da se uvođenjem informatike želi istjerati vjeronauk iz škola

Stipendija koja u prvom razredu iznosi 1.000 kuna mjesečno, u drugom 1.300 kuna, a u trećem 1.600 kuna mjesečno, svakako je dobra pomoć roditeljima i školarcima, pogotovo ako se uzme u obzir da je jedan od kriterija za njeno dobivanje nepovoljan socio-ekonomski status.

Upit o neisplati ovih stipendija poslali smo u Ured za odnose s javnošću Grada Zagreba, a sudeći prema odgovoru koji nam je dostavljen, školarci će na isplatu morati pričekati još neko vrijeme.

– Svečana dodjela Stipendije Grada Zagreba učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva za školsku godinu planirana je u tjednu nakon proljetnih praznika, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora o korištenju Stipendije, odgovaraju nam iz Ureda za demografiju.

Ova stipendija se isplaćuje za deset mjeseci školske godine, a učenicima će, poručuju iz Grada, biti isplaćeni zaostaci.

– Nakon što svi stipendisti potpišu ugovore, na račun svakog stipendista bit će isplaćeni svi zaostaci od 1. rujna 2017. godine do mjeseca isplate. Nakon toga, Stipendija će se isplaćivati tijekom mjeseca za prethodni mjesec, poručuju iz Ureda za demografiju.

Za kraj napomenimo kako je sredinom ožujka, ničim izazvan, Bandić organizirao konferenciju za novinare na kojoj su jedina tema bile baš učeničke i studentske stipendije. Tada nije propustio pohvaliti se kako ‘Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije’ i kako je to ‘samo dio mjera demografske politike’.

Bandić udario po džepu srednjoškolaca: Imena stipendista poznata od studenog, a na račun još nisu primili ni kune
Share via
Copy link
Powered by Social Snap