Pretraga

Bandićev pročelnik Lovrić prijavio ljude koji brinu o sigurnosti škola: ‘Nisu to roditelji, nego politički aktivisti’

A- A+

Zagrebački pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić otkrio je danas kako je podnio sedam prekršajnih i dvije kaznene prijave protiv osoba koje brinu o sigurnosti škola. Neke je prijavio i Centru za socijalni rad. Kaže da se radi o političkim aktivistima koji plaše djecu. Podsjetimo, priču o OŠ Jure Kaštelana, koja je stara više od 50 godina i za koju su građevinari još 2012. kazali kako nema sigurne temelje, srednja.hr prati već mjesecima.

Ivica Lovrić | screenshot: N1

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, u studiju N1 rekao je kako prijave koje je podnio nisu obračun i kako iza prijavljenih ne stoje nezadovoljni građani nego “politički aktivisti koji su širli lažne vijesti”.

– U ovo vrijeme kada smo posebno svi osjetljivi na ugrozu i od covida, posebno od potresa, igrati se emocijama svih nas, a posebno najmlađih i širiti potpuno lažne vijesti je nešto što se sukladno hrvatskim zakonima o kaznenom postupku po članku 204. jednostavno mora prijaviti. Jer ako vi ne prijavite, a imate spoznaju za neko prekršajno i kazneno djelo, onda i sami činite prekršaj, rekao je Lovrić.

Izdvojeni članak

Građevinari su 2012. ustanovili da zagrebačka škola nije sigurna, a djeca idu u nju i nakon potresa

Detaljno je pojasnio zašto je podnio prijave.

“Ako vi pošaljete fotografije iz ožujka škole koja je u međuvremenu popravljena i tvrdite da je to stanje recimo na 15. siječnja, a što je to nego širenje lažnih vijesti? Ono što se u međuvremenu pokazalo, da veliki dio tih osoba koje smo mi prijavili su u biti aktivisti i članovi stranke Možemo!. Jučer je u studiju Radio Sljemena bio jedan gospodin koji je to javno priznao, znamo i za druge – financijeri su stranke Možemo, aktivisti i članovi, kazao je Lovrić.

Nema dokumentacije

Osvrnuo se time na inicijativu roditelja sa zagrebačke Savice, koji se bore za uređenje OŠ Jure Kaštelana, o čemu smo već puno puta pisali. Podsjetimo kako su inicijativu roditelja, osim stranke Možemo, podržao i Most nezavisnih lista.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno, ali oko ove se teme, važne za učenike, u potpunosti slažu i Most i Možemo

Tomislav Tomašević iz stranke Možemo smatra da su Lovrićeve prijave “primjer nezapamćene zlouporabe institucija s ciljem zastrašivanja građana koji imaju svako pravo izražavati zabrinutost oko sigurnosti škola i vrtića te tražiti od gradskih vlasti da im predoči dokaze da su škole i vrtići sigurni za boravak djece”. Naglasio je da Lovrić nakon ovog treba odmah podnijeti ostavku i izrazio očekivanje da će se tom zahtjevu za ostavkom pridružiti i druge oporbene stranke u Gradskoj skupštini. Podsjetio je da su platforme Zagreb je NAŠ! i Možemo! pozvale gradsku upravu da napravi te preglede i da dokumentaciju učini dostupnom javnosti.

– Nažalost, na web stranici potres.zagreb.hr gdje se nalazi pregled različitih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući vrtiće i škole, i dalje se ne nalazi nikakva dokumentacija o tome tko je i kada pregledao škole i vrtiće, i što je ustanovio, već je jedino što tamo piše “uporabljivo”, “uporabljivo s preporukom” ili “neuporabljivo”, ali se ne navodi detaljno u kakvom su točno stanju ti objekti, napomenuo je Tomašević još tijekom vikenda.

Tvrdi da šire paniku

No, Lovrić danas za N1 tvrdi drukčije.

– Imamo spoznaju da od tih devet prijava najmanje dvoje nisu roditelji učenika onih škola za koje su se tako zdužno brinuli. Ono što vam mogu reći je da smo mi u posjedu korespondencije kako članovi stranke Možemo! negdhe početkom siječnja ove godine međusobno dogovaraju kako će otvarati Facebook i Gmail grupe po različitim zagrebačkim školama i stvarati paniku i širiti lažne vijesti, smatra Lovrić.

Prijave je podnio i Centru za socijalnu skrb.

– Pričajte s dječjim psihijatrima i psiholozima, onda pored fizičkog nasilja nad djecom postoji i mentalno. Ako otac svakodnevno govori i piše da će se srušiti škola i mjesecima svaki dan vodi svoje dijete u tu školu, a što je to nego emocionalno zlostavljanje djeteta? To je svakako nešto gdje ja kao pročelnik moram upoznati Centar za socijalnu skrb, zaključio je Lovrić.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap