Pretraga

Barišiću ostaje titula: U slučaju doktorske disertacije nije bilo autoplagiranja

A- A+

Nakon što je nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju optužio tadašnjeg ministra Pavu Barišića da je u svome djelu ‘Does Globalization Threaten Democracy’ plagirao poznatog filozofa Stephena Schlesingera, znanstvenik Ivan Đikić i profesor Jure Zovko protiv tadašnjeg ministra znanosti i obrazovanja podnijeli prijavu u još jednom slučaju. Ovoga puta riječ je bila o navodnom autoplagijatu u svojoj doktorskoj disertaciji ‘Welt und Ethos’ obranjenoj 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu. Isto je Sveučilište nakon istrage zaključilo kako autoplagiranja u slučaju disertacije, ipak nije bilo.

Foto: pavobarisic.eu.hr

Kako doznaje Jutarnji list, bivši ministar Pavo Barišić dobio je obavijest sa Sveučilišta Augsburg u kojoj stoji da je tamošnje stručno povjerenstvo utvrdilo kako nema govora o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada. Obavijest potpisuje predsjednica institucije Sabine Doering-Manteuffel.

– Postupak ispitivanja proveden je zbog sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje na Sveučilištu u Augsburgu. Predsjednik povjerenstva izvijestio me da prema Pravilniku Sveučilišta nema nikakva znanstveno neprimjerena postupanja, piše u obavijesti Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se na primopredaji branio po pitanju plagiranja i još četiri afere

Kaže Barišić, za njega nije ni bilo dileme oko ovog slučaja, a rješenje sa Sveučilišta samo je potvrdilo argumente kojima se do sada branio. O najnovijoj vijesti iz Augsburga obavijestio je i premjera Plenkovića, koji ga je nedavno razriješio ministarske dužnosti. Barišić dodaje, iznenadilo ga je što je upravo Đikić podnio tu prijavu.

– U svakom slučaju, to je i mene iznenadilo. Bio sam nazočan kada je s njim razgovarao Plenković. Đikić je tada već najavio da će se uključiti u kampanju protiv mene. Ono što je za mene bilo dvojbeno za postupanje tako uglednoga znanstvenika, kao što je gospodin Đikić, što se uopće upustio u arbitriranje u području koje nije njegovo, kazao je za Jutarnji list Barišić i dodao kako je taj postupak bio neprimjeren jer je na kušnju stavljen dignitet njegovih mentora i Sveučilišta u Augsburgu.

Na vijest o drugoj optužbi za plagijat reagirao je i sam premjer, putem Twittera.

– Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila integritet prof.dr.sc. Pave Barišića i neutemeljenost političke hajke, komentirao je Plenković.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap