Bebolucija: Cijeli svijet se ujedionio za bebe u BiH

Slučaj oboljele tromjesečne Belme Ibrišević iz Bosne i Hercegovine šokirao je cijelu državu, ali i svjet. Naime, Ustavni sud BiH je vladajućima dao rok od pola godine da se riješi problem oko neustavnosti Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Međutim, Parlamentarna skupština nije napravila svoj posao pa je dodjeljivanje JMBG-a nemoguće od siječnja ove godine. Upravo zbog toga što mala Belma nije dobila svoj matični broj, nije mogla otići u inozemstvo na liječenje. Podizanjem buke u BiH, Belam je ipak dobila šansu za izlječenje, a njen slučaj ujedinio je ljude diljem svijeta u takozvanu ‘Beboluciju’.

Svaka beba koja je na svijet došla nakon siječnja 2013. godine u susjednoj Bosni i Hercegovini ne može dobiti svoj JMBG pa samim time ni liječiti se u inozmestvu. Činjenice da Parlamentarna skupština u roku od pola godine nije bila u stanju riješiti problem oko neustavnosti Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koštala je roditelje tromjesečne Belme Ibrišević živaca i strahovanja. Naime, Belma nije dobila svoj JMBG zbog čega nije mogla liječiti se izvan BiH, prenosi Klix.ba.

Kako se osjećaju oni koji iz BiH dolaze u Hrvatsku na studij

Iako je situacija riješena, te je tromjesečna beba dobila svoju šansu za izlječenjem u inozemstvu, njen slučaj je ujedinio cijeli svijet u takozvanu ‘Beboluciju‘.

Roditelji su svoju djecu raznih uzrasta iz BiH, Srbije, Hrvatske, SAD-a,  Engleske, Francuske, Švedske, Češke, Njemačke, Somalije i drugih zemalja svijeta snimili kako pjevajući, plešući ili jednostavno držeći znak ‘JMBG za BiH bebe’ daju svoju podršku. Ovim video raznježili su stanovnike kako same Bosne i Hercegovine, tako i diljem svijeta.

Kako Parlamentarna skupština svojim neradom krši Međunarodnu povelju o ljudskim pravima mnogi su ogorčeni te prosvjeduju. Koncert podrškeispred Parlamenta održat će večeras Frenkie, Dubioza kolektiv, Letu štuke, Zoster, Skroz, Dvadesetorica, Grof Đuraz, KZU ole ole & PZU oje oje i Billy Andol.

Odgovori