Pretraga

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

A- A+

Učenik 7. razreda koji je u stravičnom napadu u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ hicima iz pištolja usmrtio osmero učenika i zaštitara te teško ranio sedam osoba, nije kazneno odgovoran, priopćilo je Više javno tužiteljstvo u Beogradu. Razlog: tako kaže Zakon jer zapravo nema punih 14 godina, navršit će ih tek u srpnju.

policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Policijski auto ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar na Vračaru u Beogradu, gdje je 14-godišnji učenik iz pištolja ubio osmero djece i čuvara škole
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova, Republike Srbije

Više javno tužiteljstvo u Beogradu izdalo je priopćenje povodom jutrošnjeg napada u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u glavnom gradu Srbije.

Učenik nije kazneno odgovoran jer nema punih 14 godina

– Učenik VII. razreda OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, K.K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osmero učenika i učenica, kao i zaštitara, a šestero učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije kazneno odgovoran. Prema Zakonu o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela i kazneno pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K.K, nije kazneno odgovoran jer nema navršenih 14 godina života, navodi beogradsko tužiteljstvo.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije načelnik beogradske policije Veselin Milić otkrio je da će dječak napuniti 14 godina tek krajem srpnja.

Dodaju kako je po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu ocu dječaka V.K. (48) određeno je zadržavanje u pritvoru do 48 sati. On je pod sumnjom da je  počinio kazneno djelo koje ulazi u Teška djela protiv opće sigurnosti.

Izdvojeni članak
Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj iz Beograda

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Centar za socijalni rad odlučit će koje će mjere poduzeti

– Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužitelja Odjeljenja za opći kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi liječnički pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje poduzeti. Također je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio pod utjecajem alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstanci, navodi tužiteljstvo.

Naglašavaju i da se ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, od toga kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnjusnog zločina.

– Viši javni tužitelj u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime cijelog kolektiva VJT izražava ovom prilikom najiskrenije saučešće obiteljima stradale djece i radnika škole, poručuju iz beogradskog tužiteljstva.

Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Ovo su neke od najstrašnijih školskih pucnjava u Europi: Prva zabilježena 1913., a bilo ih je i u vrtićima

Copy link
Powered by Social Snap