Pretraga

Besplatni ulošci i tamponi? O da, ove studentice od države će dobiti ‘opremu’ za one dane u mjesecu

A- A+

Žene su od puberteta osuđene na dodatni mjesečni trošak samo zato što su – žene. Pa se tako opskrbljuju neophodnim ulošcima i tamponima koji, naravno, koštaju. No, u Škotskoj su odlučili dokinuti ovakvu praksu, barem studenticama. Iz državnog su im proračuna odlučili financirati higijenske potrepštine za one dane u mjesecu, a sve kako bi dokinuli tzv. ‘period poverty’.

Škotska vlada prva se u svijetu odlučila na ovakav potez. Iz državnog će proračuna izdvojiti 5,2 milijuna funti za besplatne higijenske potrepštine potrebne učenicama i studenticama za dane mjesečnice. Time žele iskorijeniti tzv. ‘period poverty’. Naime, smatraju neprihvatljivim da u bogatoj zemlji poput Škotske ijedna djevojka muči muku kako nabaviti tampone ili uloške.

Aileen Campbell, državna tajnica iz škotske vlade, kaže kako su ponosni što Škotska u svijetu predvodi ovu inicijativu te da su zadovoljni podrškom lokalnih škotskih vlasti, fakulteta i sveučilišta u provedbi ove inicijative.

Škotska sveučilišta pozdravljaju ovaj potez vlade.

– Mjesečnice su dio života, no ne smiju biti točka nejednakosti, ne smiju ugroziti nečiju kvalitetu života ili biti smetnjom u iskorištavanju onog najboljeg što nudi studentski život. Tako da je ovo pozitivan korak, poručili su iz odnosa s javnošću škotskih sveučilišta

Program kreće s početkom nove akademske godine, piše Times Higher Education.

Copy link
Powered by Social Snap