Pretraga

Bez krova nad glavom preživljavaju sa 600 kuna mjesečno

A- A+

Uvjeti u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine su sami po sebi grozni, a država ne poduzima ništa da se oni poboljšaju. Jedne izbacuju iz kuće, drugima uskraćuju porodiljni i dječji doplatak te ih obasipaju raznim odbijenicama bez ikakvog obrazloženja. Iz razgovora s nekoliko Roma da se naslutiti kako su prepušteni sami sebi.

Predsjednica udruge ‘Zlatno romsko srce’ Hati Eminović je izbačena iz kuće u kojoj je živjela preko 40 godina s obitelji od 11 članova. Dio kuće je otplatila, odvjetnika Dražića platila preko 30 tisuća eura, ali nije zadržala dom, čiji je vlasnik na papiru nepoznata osoba.

www.zlatnoromskosrce.hr

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: MZOS skriva imena 30 romskih stipendista

Osim što je ta kuća bila njihov dom, bila je i jedini prostor u kojemu su neobrazovani Romi dobivali pomoć i obrazovanje. Ostali su bez jedine igraonice i mjesta u kojemu su se hranili, kupali i učili hrvatski jezik.

Obitelj gospođe Eminović trenutno boravi u stanu koji nije dovoljno velik za 11 članova, a njenog sina Jasmina, Zagreb ne smatra prioritetom za dobivanje stana. Jasim je potpredsjednik ‘Zlatnog romskog srca’ i okupio je 20-ak Roma koji se bave nogometom, ali ne mogu postići nikakav ozbiljniji uspjeh jer nemaju gdje trenirati, nemaju kopačke, dresove i drugu potrebnu opremu. 

Džulijano Sarihi je 19-godišnji mladić koji moli sve ‘velikane u
nogometu’ da mu pruže priliku kako bi pokazao svoju nadarenost, jer je
jako talentiran.

Jasminova želja da pomogne dečkima u ostvarenju njihovih snova je još uvijek neostvarena, a kao i sve drugo, odbili su im dati mjesto i opremu za treniranje.

Četveročlana obitelj preživljava sa 600 kuna mjesečno

Jasmin Osmanović je 23-godišnji mladić koji ima suprugu i dvoje male djece. Njih četvero nemaju krov nad glavom, a preživljavaju od dječjeg doplatka koji iznosi 600 kuna mjesečno. On i njegova supruga su dva puta dobili odbijenicu za stan bez ikakvog obrazloženja.

Nazifa Muratović je napunila 18 godina i vodila je folklornu skupinu ‘Zlatne zaigrane Romkinje’. Kako su ostali bez prostora, tako je i Nazifa ostala bez aktivnosti koja ju je jako veselila i moli za pomoć.

Izdvojeni članak

Romske udruge sumnjaju da njihove stipendije koriste Hrvati

Traže pomoć, ali pomoći nema

Klaudija Sahiri je učenica šetog razreda i potrebna joj je operacija očiju, a cijena je 10 tisuća kuna. Novca nema pa će Klaudija ostati slabovidna sve dok joj netko ne pomogne. 

Pašana Mehmedović je Romkinja koja je imala šest moždanih udara, a ne prima ni porodiljni ni dječji doplatak, nema socijalnu pomoć, a muž joj je nezaposlen. U Posusedu je žena oboljela od šećera te ima tumor. Muž joj je psihički bolesnik, a žive u prostoru bez struje.

Ovo su samo neki od pripadnika romske nacionalne manjine koji imaju tužnu životnu priču.

Eminović i cijela Udruga jedino traže taj prostor u kojemu bi Romi šivali, izrađivali nakit i obavljali razne druge poslove kako bi zaradili za život. Željno iščekivani prostor još uvijek nisu dobili, a kako trenutno situacija stoji vjerojatno ga uskoro neće ni dobiti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap