Pretraga

Bez ulaganja u mlade nema budućnosti: Ovi hrvatski gradovi najviše brinu i pomažu svojim učenicima i studentima

A- A+

U političkim kampanjama često se ističe kako su mladi budućnost, a obrazovanje temeljna stavka u koju bi najviše trebalo ulagati. Koliko je zapravo stvaran i u praksi provođen taj stav da ključ budućnosti i razvoja leži u ulaganju u mlade i njihovo obrazovanje, odlučio je provjeriti portal gradonačelnik.hr, gdje je izrađena analiza proračunskih sredstava koje pojedini gradovi ulažu u učenike i studente kroz stipendije.

Foto: Srednja.hr

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, rekorder po izdvajanju za studente jest Grad Novska, koja po tom pitanju prednjači već nekoliko godina zaredom, piše gradonačelnik.hr. Sa 3,41 posto proračuna koliko su za studente i učenike prosječno izdvajali u razdoblju 2013-2015., taj se postotak popeo na 3,81 % proračuna.

Izdvojeni članak

Provjerite je li vaše zanimanje deficitarno i prijavite se na natječaj za stipendiju od 10.000 kuna

Bivši gradonačelnik Vlado Klasan u svom je mandatu ukinuo sve procedure i kriterije za dodjelu stipendija u Novskoj, kroz koje se do stipendija tijekom 23 godine, do 2013. uspjelo probiti tek 114 učenika i studenata te je u svom mandatu, od 2013., podijelio čak 1.257 stipendija. Novi gradonačelnik, Marin Piletić za stipendije planira izdvajati još viša sredstva, pa se iznos za studente Novske od iduće akademske godine povećava za one studente u obiteljima s troje i više djece sa sadašnjih 540 na 800 kuna mjesečno. Piletić ističe kako smatra da će Novska obnovom pruge Dugo Selo – Novska značajno približiti Zagrebu i postati više nego ugodna sredina za obiteljski život zaposlenih u metropoli.

Prema analizi portala gradonačelnik.hr, na drugom mjestu sa 2,07 % proračunskih izdvajanja za stipendije jest Grad Trilj čiji gradonačelnik Ivo Šipić ističe kako im je to prioritet.

– Iako proračunskim sredstvima ne obilujemo, ipak za stipendije, kupnju udžbenika osnovnoškolcima i prijevoz srednjoškolaca i studenata, izdvajamo znatna sredstva. Suočeni s ukupnom socijalno-gospodarskom situacijom želja nam je izravno pomoći obiteljima kojima je teško pokriti sve troškove i zato smo, s ciljem da što više mladih iz Trilja stječe znanje i završi fakultete, odlučili svim redovitim studentima dijeliti po 500 kuna stipendije. Želja nam je da studenti, nakon završetka školovanja, pronađu adekvatan posao u struci i da ostanu u RH i ako je ikako moguće da svoje znanje pokažu u ovom kraju. Manje betona i asfalta, a više za studente i mlade, kazao je za gradonačelnik.hr Šipić.

Na trećem mjestu s 1,77 % proračunskih sredstava za stipendije i školarine nalazi se Buzet, a potom slijede Čakovec s izdvajanjem od 1,69 % proračuna, Oroslavje sa 1,67 %, Labin  sa 1,61 %, Rovinj sa 1,52 %, Novi Marof sa 1,47 %, Lepoglava sa 1,44 % te Benkovac sa 1,43 %.

Bez ulaganja u mlade nema budućnosti: Ovi hrvatski gradovi najviše brinu i pomažu svojim učenicima i studentima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap