Pretraga

Bezakonje na djelu: Zagrebački studenti za identičan posao dobvaju 3 kune po satu manje od splitskih

A- A+

Minimalna satnica za koju student može obavljati neki posao posredstvom student servisa nije regulirana na državnoj razini niti jednom uredbom. To bi značilo da svaki student servis može odrediti minimalnu cijenu sata rada svojevoljno. To i čine. No, pritom nisu baš usklađeni pa je tako, primjerice, u SC Zagreb minimalna satnica 15 kuna. Za identičan posao posredstvom splitskog Student servisa, studenti zarađuju 18 kuna po satu.

Foto: srednja.hr

Kada je početkom ove godine studentica Marija Pavić pregledavala oglase za posao, naišla je na jednu nelogičnost. Na stranicama splitskog Student servisa Hrvatski telekom tražio je studente za rad u pozivnom centru i to za početnu satnicu od 16 kuna.

Nešto joj nije ‘štimalo’, pa je provjerila cjenik SS Split i vidjela da ga kompanija krši. Cjenikom je za rad na telefonskoj centrali propisana minimalna satnica od 18 kuna. Iako nije bila zaposlenik HT-a i već je imala posao, Marija je o tome javno, putem Facebooka, obavijestila Telekom. HT je grešku priznao i, zahvaljujući Mariji, satnicu povećao za 2 kune.

Rad u fotokopiraoni u Splitu 18 kuna, a u Zagrebu 15

Izdvojeni članak

Pod pritiskom studentice moćni Hrvatski telekom popušta i diže minimalnu satnicu

Da je Marija kojim slučajem zagrebačka studentica i ovaj je oglas vidjela na stranicama zagrebačkog Student servisa, ne bi se mogla pobuniti oko mizerne satnice od 16 kuna. Naime, za isti posao u Zagrebu, upravo to je minimalna satnica koja studentu mora biti isplaćena.

Sličan apsurd nastaje i kada se splitski student i zagrebački zaposle u kopiraoni. Za rad na fotokopirnom stroju u Splitu je minimalna satnica 18, a u Zagrebu svega 15 kuna. U Zagrebu za čišćenje ureda studenti koji rade 8 sati, po satu zarađuju 16 kuna, a u Splitu 18.

Primjeri su brojni, a jedan od razloga mogao bi biti i taj što cjenik zagrebačkog SC-a nije mijenjan još od 2006. godine. Također, pored cjenika nema ni napomene da se satnica može mijenjati, odnosno biti i viša. S druge strane, u splitskom je SS-u to vrlo jasno istaknuto.

– U cjeniku Student servisa su iskazane minimalne cijene sata i cjenik se može mijenjati uz suglasnost poslodavca i izvršitelja, ali u korist izvršitelja, stoji u cjeniku Student servisa Split.

Screenshot: lijevo – cjenik SS Split, desno cjenik SS Zagreb

HSZ želi da cijena sata bude ista za sve, sukladno prosječnoj plaći u Hrvatskoj

Kao što smo i izvijestili u nekoliko navrata, u tijeku je izrada prvog Zakona o studentskom radu, koji je ‘zapeo’ zbog brojnih smjena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nadležnom za njegovu izradu. Upravo tim Zakonom, ukoliko postoji volja Studentskih centara, minimalne satnice mogle bi biti ujednačene na razini države. Iz Hrvatskog studentskog zbora nam kažu, svoj su apel po ovom pitanju nadležnima već uputili.

Izdvojeni članak

Zapela objava Zakona o studentskom radu: Ministarstvo obrazovanja davno premašilo rok koji je zadao Plenković

– U novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova HSZ je tražio ujednačavanje minimalne satnice na državnoj razini. To je problem oko kojeg nam se i najviše studenata javilo, kaže nam Vanja Uzelac, Povjerenik za medije Hrvatskog studentskog zbora.

Radnoj skupini koja priprema Zakon, Zbor je čak predložio i model izračunavanja minimalne satnice.

– Minimalna satnica će se izračunavati tako da se iznos polovice prosječne plaće u RH podijeli s brojem ukupnih sati obavljanja posla. Točna brojka bit će donesena posebnim propisom kako bi lakše bilo u budućnosti uskladiti minimalnu satnicu, a po trenutnom izračunu je negdje oko 18 kuna i 50 lipa. S tim da svaki SC može podići minimalnu satnicu ako smatra da je potrebno, ali na nacionalnoj razini će zakonski biti određena minimalna satnica za sve student servise i centre, zaključuje Uzelac.

Hoće li to zaista tako biti, ili zagrebački studenti ostaju u neravnopravnijem položaju od svojh splitskih kolega, pokazat će se krajem rujna, za kata je Minisarstvo znanosti i obrazovanja odgodilo početak javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Bezakonje na djelu: Zagrebački studenti za identičan posao dobvaju 3 kune po satu manje od splitskih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap