Biciklisti oprez! Od sutra će vas policija za ovo kažnjavati s 300 kuna

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada pa se sat pomiče s 3 sata na 2. U skladu s time se mijenjaju i pravila za vozače motornih vozila, ali i bicikliste. Stoga iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ispred Filozofskog fakulteta/ foto: Ivan Božić|srednja.hr
Ispred Filozofskog fakulteta/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Režim se u zimskom vremenu mijenja i za bicikliste. Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U ovoj zagrebačkoj gimnaziji na nastavu se isplati dolaziti: Učenici dobivaju poklone, besplatna putovanja pa čak i bicikle

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Iz policije ponovno apeliraju na bicikliste da uz svjetla, noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Iz policije upozoravaju i da će u cilju zaustavljanja negativnog trenda sve policijske uprave u narednom razdoblju nastaviti će s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

– Aktivnosti će provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi, obavješavaju iz MUP-a.

Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

2 komentara

Odgovori