Pretraga

Bitni noviteti i datumi prilikom upisa u srednje škole

A- A+

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta donio je Odluku o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2014/2015. Učenici će se ponovno za upise prijavljivati elektroničkim putem u dva upisna roka, odnosno ljetnom i jesenskom. U tekstu donosimo ključne datume i pojedine novitete, koji su netom donešenom Odlukom MZOS-a propisani za upise u narednu školsku godinu.

Na temelju Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2014/2015. koju je donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, planirano je 54 336 upisnih mjesta u 2 238 razrednih odjela, odnosno prosječno 24 učenika po razredu. Od tog broja 51 688 učenik će se moći upisati u škole kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne te regionalne samouprave. U škole kojima su osnivači vjerske zajednice moći će se upisati 911 učenika, a u srednje škole koje je osnovala pravna ili fizička osoba 1 737 đaka.

Izdvojeni članak

Počinju elektronski upisi u srednje škole

Bitni datumi za buduće srednjoškolce

Kao i prošle godine, učenici će se za upis prijavljivati elektroničkim putem, na internetskoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole – www.upisi.hr.

Prve prijave predviđene su 26. svibnja. Od tog datuma učenici će moći provjeravati svoje osobne i druge podatke te ocjene.

Upis u škole će biti omogućen u ljetnom i jesenskom roku. Prijave obrazovnih programa u ljetnom roku počinju 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka objavit će se 11. srpnja.

Preostala slobodna mjesta za jesenski rok bit će objavljena 23. srpnja. Prijave će pak za jesenski rok početi 25. kolovoza, a konačna ljestvica poretka objavit će se 4. rujna.

Izdvojeni članak

Upisi u srednje škole: Predstavljanje srednjih škola

Noviteti i dodatne upute

Različito je u odnosu na prošlu godinu to što će upise u ovoj učenici morati potvrditi vlastoručnim potpisom te potpisom roditelja/skrbnika na upisnici, koja će također biti dostupna na mrežnoj stranici www.upisi.hr., u oba upisna roka.

Učenici će u ljetnom roku upisnicu u školu morati dostaviti do 18. srpnja, a u jesenskom do petog 5. rujna.

Još je jedna novost ove godine Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u 1. razred srednje škole. Naime do sada se utvrđivanje zdravstven sposobnosti kandidata kao obveza pri upisu jako razlikovalo od škole do škole, što je onda izazivalo teškoće prilikom upisa.

Stoga je međuresorno Povjerenstvo izradilo Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija koji će se ove godine primjenjivati pri upisu u sve srednje škole. Navedeni popis bit će objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva www.mzos.hr, kao i na stranici www.upisi.hr kako bi svi kandidati i njihovi roditelji bili obaviješteni o zdravstvenim uvjetima koje moraju ispuniti za upis u pojedini obrazovni program.

Da bi se učenici lakše i uspješnije pripremili za upise u pripremi je i posebna publikacija koja će do početka prijava kandidata u sustav, 26. svibnja, biti dostupna na mrežnim stranicama www.upisi.hr i www.mzos.hr.

Copy link
Powered by Social Snap