Pretraga

Bizarna seksualna pravila za žene u 1920-ima

A- A+

Dvadesete godine bile su prilično neobično vrijeme što se tiče društva, na koje je velik utjecaj izvršio završetak Prvog svjetskog rata i modernizacija. Žene su po prvi puta smjele pokazati koljena i glasati, dok se za pušenje smatralo kako može dobro djelovati na dijete. Donosimo najbizarnije ideje i stavove iz 1920-ih.

Društvo je tijekom više desetljeća mijenjalo i stavove, mišljenja kao i etikete ponašanja, no dvadesete godine su po tom zaista specifične. Salon donosi neobične stavove o seksu i seksualnosti koje su tada vladale i ticale se ljepšeg spola.

Izdvojeni članak

Pet najbizarnijih ikada napisanih knjiga

‘Aseksualne žene su emocionalni vampiri’

U tadašnjoj literaturi sperma je imala značajnu ulogu, kao što je to primjerice slučaj u knjizi ‘Ženstvenost i brak’. Upravo tamo savjetuje se kako ‘žene moraju razumjeti da je sjeme tekućina koja daje život i dolazi iz kreativnih organa muškarca. Ona ima veliku vrijednost u izgradnji njegovog tijela te tek sada znamo koliko je sperma zaista dragocjena.

Za aseksualne žene tada se govorilo da su emocionalni vampiri.

– Kod seksualnih intimnosti, dolazi do otpuštanja dragocjenog sjemena i gubitka energije. Ako nema seksualnog odgovora žene, ona krade njegovu energiju. Čak i ako ona pristaje na seks, no samo da bi ispunila svoju dužnost, muškarčeva vitalnost i dalje pati, piše također u netom spomenutoj knjizi.

Važno je bilo da ženski spolni organ lijepo miriši, pa su se u dvadesetima pojavili prvi proizvodi koji su jamčili sasvim svjež i primamljiv miris vagine. Ispiranje takvim metodama spatralo se metodom kontracepcije, no kasnije je preraslo u ritual uljepšavanja. Ukoliko nisu imale spomenute proizvode, žene su koristile otopine octa i vode, ali i neke antiseptičke aparate.

Izdvojeni članak

Najbizarnije fakultetske tradicije

Gubitak nevinosti može trajati do tjedan dana

Mladenke su, naravno, imale i pravilo o gubitku nevinosti nakon ulaska u brak. Tako je žena trebala izgubiti djevičanstvo tijekom tjedan dana od ulaska u brak, upozorava knjiga ‘Seks znanje za muškarce’ Williama Robinsona. Prema tom autoru, muškarci moraju biti nježni i oprezni s djevicama, a onaj koji istinski voli ženu nježno će joj ‘oduzeti’ nevinost, pa zato to može trajati i do tjedan dana.

Jedan od bizarnijih savjeta pojavio se u knjizi ‘Reflektor zdravlja – znanost eugenike. Trudnicama se, naime, ne savjetuje da razmišljaju o ružnim ljudima koje poznaju ili sreću. Generalno, neugodine misle navodno mogu trajno naštetiti djetetu, a treba izbjegavati i ozljede, bolesti te bilo kakve strahove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap