Pretraga

Bojan Jambrošić na današnji dan u Livnu otkrio penicilin

Naslov nam se pogubio u vremenu i prostoru pa ćemo probati objasniti gdje je sve bio dok je pokušavao shvatiti što se dogodilo na
današnji dan.

Današnji dan, 28. rujna, trebali bi slaviti svi
koji su ikada uzeli neku tabletu protiv prehlade ili neke bakterijske
infekcije, a preživjeli. Naime, prije točno 84 godine Sir Alexander
Fleming je primijetio da se nešto čudno događa u njegovom laboratoriju.
Na malu posudicu na kojoj se razvijala bakterija, kroz otvoreni prozor
je uletilo zrnce prašine. Ono što je sišlo s tog zrnca prašine pobilo je
cijelu bakterijsku kulturu, te se prezentiralo svijetu kao jedan od
najvažnijih lijekova u povijesti.

index.hr


Penicilin, kako je kasnije Fleming prozvao tu plijesan postala je osnova svih antibiotika do dan danas. Plivin Sumamed, koji je neko vrijeme bio jedan od najboljih antibiotika u svijetu može se nazvati praunukom onog zrnca koje je sletilo u laboratorij u Škotskoj.

Osim što je penicilin 1928. odlučio pomoći svijetu u borbi protiv bolesti, na današnji dan prije 27. godina prvi puta je vrisnuo mali Bojan Jambrošić. Tada kreštavi glas djeteta nije odavao da će odvesti svojeg vlasnika do titule pobjednika talent showa Hrvatska traži zvijezdu. Sretan rođendan Bojanu.

Na kraju puta kroz povijest naš naslov je zalutao u susjednu nam BiH, do grada Livna. Da se možete vratiti kroz vrijeme 1120 godina, u 892. godinu susreli bi Želimira i Mutimira u dogovorima. Naime, te davne godine su se dva dotična gospodina našla kako bi dogovorila primopredaju crkve Sv. Jurja splitskom nadbiskupu. Tada se Želimir potpisao na dokument kao livanjski župan i tako ostavio prvi pisani trag o ovom gradiću. Današnji dan se slavi kao Dan grada Livna. Sretan rođendan Livnu.